Новини
Події

Хмельницький Антимонопольний комітет дав рекомендації лісгоспам

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України провело дослідження ринку реалізації необробленої деревини на аукціонах через товарні біржі.

Аукціони з продажу необробленої деревини проводяться один раз у квартал на базі товарних бірж, розташованих в обласних центрах.

Нереалізована на товарних біржах необроблена деревина реалізується  підприємствами  –  постійними  лісокористувачами  по прямих  договорах за цінами,  не нижчими від тих,  що склались на останньому аукціоні.

Під час торгу між учасниками, у разі перевищення початкової ціни лоту більш ніж на 15 відсотків, ліцитатор має право призупинити торг між учасниками та провести з ними консультації. Також якщо виявлено необґрунтоване підвищення ціни, продавець має право зняти зазначену позицію з торгу. Лот, знятий з торгу, виставляється в цей же день на аукціонні торги, при цьому учасники, які спричинили необґрунтоване зростання ціни, до торгу по цій позиції не допускаються. Якщо лот залишився непридбаним, він знімається з аукціону або його вартість знижується і він в цей же день виставляється на аукціонні торги за новою ціною. Якщо після запропонованого зниження ціни покупців не виявилось, лот знімається з торгу.

Органами Антимонопольного комітету України були встановлені випадки безпідставного зняття лотів з аукціону без подальшого винесення на аукціон в той же день. В подальшому суб’єкти господарювання мають можливість реалізовувати деревину за стартовими цінами. Крім того, існують непоодинокі випадки, коли реалізація деревини здійснюється без проведення аукціону за прямими договорами.

Безпідставне зняття лотів при здійсненні реалізації деревини без проведення аукціонів призводить до усунення самої суті аукціонних торгів та може сприяти домовленості, як продавців щодо усунення з ринку певних суб’єктів господарювання, так і покупців щодо розподілення між собою лотів та придбання їх за стартовими цінами.

Такі дії учасників аукціону можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій шляхом спотворення результатів аукціонів.

Зняття продавцями лотів з торгів може призвести до усунення з ринку реалізації необробленої деревини через аукціон покупців та мати негативний вплив на конкуренцію в цілому.

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало 25 державним та комунальним лісгоспам області реалізовувати необроблену деревину через конкурси (аукціони), як це передбачено чинним законодавством.

Автор: Катерина Прокопець