Новини
Події

Співробітники Держпраці у Хмельницькій області тепер знають, що їм загрожує за хабар

Головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці у Хмельницькій області Тетяна Гаєвська роз’яснила працівникам Управління-державним службовцям про відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Фахівець Управління Держпраці зробила акцент на спеціальних обмеженнях, встановлених Законами України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції» щодо прийняття на державну службу та проходження державної служби. Законом України  «Про державну службу» передбачено, що державні службовці повинні сумлінно і професійно виконувати свої посадові обов’язки, дотримуватись принципів державної служби та правил етичної поведінки, обов’язково використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків, поважати гідність людини, не допускати порушень прав і свобод людини та громадянина, з повагою ставитись до державних символів України, додержуватись вимог законодавства у сфері запобігання і протидії корупції, зберігати державну таємницю та персональні дані осіб, що стали йому відомі у зв’язку з виконанням посадових обов’язків.

Звернула увагу на статтю 368 Закону України «Про запобігання корупції», де вказана відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

1. Посадовець приймає пропозицію або обіцянку отримати, або отримав неправомірну вигоду:

–  штраф від 17 000 грн. до 25 500 грн.
 – арешт від 3-х до 6-ти місяців.
– позбавлення волі від 2-х до 4-х років.
– додатково може бути встановлена заборона обіймати посади до 3-х років.

2. Посадовець отримав неправомірну вигоду у значному розмірі:
позбавлення волі від 3-х до 6-ти років.
додатково встановлена заборона обіймати посади до 3-х років.

3. Посадовець отримав неправомірну вигоду у великому розмірі або повторно, або була змова чи вимагання:
позбавлення волі від 5-ти до 10-ти років.
додатково встановлена заборона обіймати посади до 3-х років, конфіскація майна.
4. Посадовець отримав неправомірну вигоду у особливо великому розмірі:
позбавлення волі від 8-ми до 12-ти років.
додатково встановлена заборона обіймати посади до 3-х років,конфіскація майна.
Також головний спеціаліст з питань протидії корупції детально роз’яснила  вимоги до заповнення електронної декларації. Посадовець акцентувала на тому, що декларанту необхідно зробити в першу чергу, адже до1 квітня 2018 року, відповідно до норм Закону України «Про запобігання корупції» особи уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані подати декларацію.

Автор: Алла Самойленко