Новини
Події

На Хмельниччині підприємство, яке вже порушувало закон, протиправно допустили до публічних торгів

 За результатами вивчення стану законності у цій сфері публічних закупівель прокуратурою Хмельниччини виявлено порушення вимог законодавства при проведенні публічних закупівель трансформаторів товариством, частка держави у статутному капіталі якого перевищує 50 відсотків.

Так, за результатами розгляду пропозицій на закупівлю, переможцем з-поміж двох учасників обрано товариство з ціновою пропозицією 3,2 млн. грн. та у вересні минулого року замовником із ним укладеного договір поставки.
Прокуратурою області встановлено, що рішенням органів Антимонопольного комітету України у 2015 році зафіксовано порушення вказаним товариством-переможцем законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.
Законодавством передбачено, що суб’єкт господарювання, який упродовж останніх трьох років притягувався до відповідальності за порушення вимог Закону України «Про захист економічної конкуренції», учасником процедури закупівлі бути не може, а тому брати участь у даній процедурі закупівлі товариство права не мало.
У свою чергу замовник був зобов’язаний відхилити пропозицію вказаного учасника, як такого, що не відповідає вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» та є ризиковим.
«Реагуючи на виявлені порушення, з метою захисту інтересів держави, прокуратура області звернулась до суду з вимогами про визнання рішення тендерного комітету за результатами відкритих торгів та договору поставки товарів недійсними», – повідомив начальник відділу прокуратури області Андрій Гаврилик.
Рішенням господарського суду Хмельницької області позицію прокуратури підтримано та позов задоволено.
 Інформція прес-служби прокуратури Хмельницької області

Автор: Алла Самойленко