Новини
Кримінал

На Хмельниччині військового-строковика, якого обвинувачують у грабежі, взяв на поруки колектив військової частини

У серпні 2017 року 20-річний житель Волочиського району, будучи нетверезим, обабіч дороги у селі, де мешкав, на очах у трьох дітей зіштовхнув з велосипеда малолітнього односельця і забрав транспортний засіб собі. У результаті – обвинувачення у грабежі (ч. 1 ст. 186 КК України) і лава підсудних у Волочиському районному суді.

Утім, до суду з клопотанням про звільнення строковика від кримінальної відповідальності звернувся колектив військовослужбовців військової частини, де проходить строкову службу молодий чоловік. Своє прохання військові обґрунтували тим, що на зборах прийняли рішення взяти його на поруки. Вони зобов’язалися здійснювати заходи виховного характеру, спрямовані на недопущення вчинення обвинуваченим нових злочинів, його перевиховування та виправлення.

Проти задоволення клопотання не заперечували ані прокурор, ані потерпіла. Остання запевнила, що претензій до молодого чоловіка не має.

«Відповідно до ч. 1 ст. 47 КК України, особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку», – зазначено в ухвалі, якою суд звільнив від кримінальної відповідальності військового-строковика, передавши його на поруки колективу військової частини.

Якщо ж протягом року він не виправдає довіри колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру чи порушуватиме громадський порядок, тобто не виконає умови передачі на поруки – буде притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 186 КК України.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець