Новини
Події

Спорудження 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС: плани та перспективи

Спорудження енергоблоків № 3, 4 – один із найважливіших інвестиційних проектів на Хмельницькій АЕС та в енергокомпанії.

Серед найближчих планів та перспектив його реалізації отримання схвалення Кабінетом Міністрів України відкоригованого техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) будівництва енергоблоків; проведення консультацій з громадськістю в населених пунктах зони спостереження Хмельницької АЕС; актуалізація обстеження і підтвердження довговічності і надійності будівельних конструкцій, будівель і споруд енергоблоків ХАЕС, а також прийняття Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС».

Питання щодо спорудження енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС – актуальне і важливе не лише для регіону, а і для держави в цілому. Журналісти місцевих засобів масової інформації поцікавилися станом справ щодо будівництва Х/3, Х/4 у заступника головного інженера з нових блоків (ЗГІНБ) ВП ХАЕС Геннадія Самосєя.

Розповідаючи про діяльність щодо спорудження енергоблоків ЗГІНБ зазначив, що відкореговане ТЕО з використанням реакторної установки ВВЕР -1000 виробництва фірми «SKODA JS a.s.» пройшло комплексну державну експертизу. Отримано експертний звіт, в якому зазначено, що документація ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС може бути затверджена в установленому порядку. З матеріалами оновленого техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків можна ознайомитися на сайтах Енергоатома та ВП ХАЕС.

«При цьому в проекті РУ ВВЕР-1000 Skoda JS a.s. повинні бути реалізовані всі заходи щодо підвищення безпеки і надійності відповідно до «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій України». Зокрема, планується втілення додаткових систем та заходів з підвищення безпеки: системи видалення водню з гермооболонки (ГО), мобільної установки живлення, систем пасивного відведення тепла та контролюючого скиду тиску з ГО, системи охолодження корпуса реактора, додаткових резервних дизельних електростанцій», – зазначив Г. Самосєй.

На сьогоднішній день в рамках міжнародної Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті проінформовані, щодо змін в ТЕО сусідні держави зокрема, Білорусь, Польща, Австрія та Словаччина; міністерством екології та природних ресурсів України проводиться екологічна експертиза відкоригованого ТЕО; розроблений проект Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС»; проводяться консультації з громадськістю, щодо внесених змін в ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС.

За словами заступника головного інженера з нових блоків, громадські слухання щодо спорудження енергоблоків були проведені в 2011 році, нині, коли відкориговано ТЕО з урахуванням додаткових систем безпеки, проводяться консультації з громадськістю.

Провідні фахівці Хмельницької АЕС вже зустрілися з громадськістю міст Славути, Шепетівки, Здолбунова, поінформувавши їх про зміни і переваги відкоригованого ТЕО, про основні преференції для населення території спостереження ХАЕС, пов’язані зі спорудженням нових енергетичних потужностей.

«Процес триває, є сподівання, що навесні буде прийнято Закон України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС», який стане поштовхом до подальших дій», – підсумував ЗГІНБ Геннадій Самосєй.

 

Автор: Катерина Прокопець