Новини
Бізнес

Вартість імпортованих підприємствами Хмельниччини товарів зростає

З початку року вартість імпортованих на терени Хмельницької області товарів склала 1 мільярд 687 мільйонів гривень, що на 34 відсотки перевищує показник 2017 року, – повідомили у Хмельницькій митниці ДФС.

Показово, що різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі порівняно з відповідним періодом минулого року скоротилася більш як на сто мільйонів гривень і наразі складає 186 мільйонів гривень.

«Топовими» торгівельними партнерами Хмельниччини в імпорті товарів цьогоріч стали Польща, Німеччина, Швейцарія, Китай, Бельгія, Великобританія, Туреччина та Білорусь. Сумарна вартість продукції, придбаної у цих країнах, перевищує половину фактурної ціни усіх імпортних закупівель.

Примітно, що представники бізнес-спільноти краю купували за кордоном передусім товари, необхідні для розвитку виробництва у його розмаїтті.

Зокрема, поляки продали подолянам запасні деталі до автомобілів, стальний прокат та  автонавантажувачі. Німецькі партнери відвантажили в Україну запасні частини до сільгосптехніки, моторні транспортні засоби спеціального призначення, насіння кукурудзи та велику рогату худобу. З Швейцарії було імпортовано трактори для сільськогосподарських робіт, полімери етилену в первинних формах та алюмінієвий дріт, з Китаю – поліетилентерефталат у первинній формі, холодильники, швейні машини, монітори  та скловолокно, з Бельгії – килимоткацькі верстати, полімери етилену та пропілену, пряжу, пакувальне обладнання тощо.

Як результат, з початку 2018 року суб‘єктами зовнішньоекономічної діяльності за проведення імпортних операцій на Хмельницькій митниці ДФС перераховано до бюджету 386 мільйонів гривень платежів. При  цьому митні надходження зросли майже на 100 мільйонів гривень.

Важливо також, що понад 80 відсотків митних оформлень було здійснено  через систему «Єдине вікно».

Автор: Алла Самойленко