Новини
Кримінал

Нетішинський суд амністував колишнього військовослужбовця

Нетішинський міський суд визнав винним колишнього військовослужбовця за ч.2 ст.263 КК України (носіння іншої холодної збої без передбаченого законом дозволу) та за ч.2 ст.125 КК України ( умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я) і призначив покарання – 3 роки ув’язнення. Утім, звільнив його від відбування цього покарання на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2016 році».

Як встановив суд, торік 31 травня біля багатоповерхівки у Нетішині між двома незнайомими чоловіками зав’язалася суперечка. Закінчилася вона тим, що один з них дістав бойовий ніж і вдарив ним у ногу іншого. Згодом з’ясувалося, що холодну зброю, яку носив без законного дозволу, застосував військовослужбовець Збройних сил України. Після цього інциденту обвинуваченого за двома статтями Кримінального кодексу України звільнили із ЗСУ в запас.

Допитавши потерпілого і обвинуваченого, дослідивши характеристики останнього, суд прийшов до висновку, що вина колишнього військовослужбовця за інкримінованими йому статтями Кримінального кодексу повністю доведена і йому слід призначити покарання у виді позбавлення волі. Натомість обвинувачений і прокурор звернулися до суду з проханням застосувати щодо нього Закон України «Про амністію у 2016 році». Проти амністії не заперечував і потерпілий.

«Враховуючи, що обвинувачений до набрання чинності вказаним законом вчинив умисні злочини невеликої та середньої тяжкості, маючи статус учасника бойових дій, який брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, суд дійшов висновку про звільнення обвинуваченого від відбування призначеного покарання на підставі ст.2 Закону України «Про амністію у 2016 році», – ідеться у вироку суду.

Судове рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Пре-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець