Новини
Події

У Хмельницькому відкрився Подільський енергетичний форум “Green Energy”

Вчора, 22 березня, у Хмельницькому почав роботу Подільський енергетичний форум. Подія відбулася завдяки організаторам – Центрам підтримки бізнесу Вінниці та Хмельницького та за підтримки EU4Business та European Bank for Reconstruction and Development.

У якості експертів на захід запросили людей, дотичних до питання продукування і збереження енергії, українських і закордонних бізнесменів і науковців. Участь у Форумі взяли понад півтори сотні активних підприємців, керівників територіальних громад, керівництво Вінницької та Хмельницької областей і міський голова Хмельницького.
На думку Олега Демчука, Керівника Центру підтримки бізнесу м.Хмельницького, голови ГО «Агенція сталого розвитку «АСТАР», це свідчить про надзвичайну важливість і актуальність питання енергоефективності та енергозбереження.
Протягом двох днів пройдуть дискусії, обговорення та консультації. Крім того, форумчани зможуть на прикладі втілення інноваційних технологій познайомитися з досягненнями підприємств Хмельниччини.
Надія Лисецька, керівник Центру підтримки бізнесу Вінниці, президент Вінницького клубу ділових людей, зазначила, що Подільський енергетичний форум – перший із щорічних зібрань. Вона переконана, що він стане гарним майданчиком для фахових дискусій, презентації інновацій, обговорення світових тенденцій.
«Зелена» енергетика набуває все більшої популярності у світі. Не виключення і Хмельниччина та Вінничинина. До прикладу, Вінницьку область вважають кращою у питанні використання сонячної енергії.
Про досягнення Хмельницького розповів мер міста Олександр Симчишин. Він зауважив, що за два роки у напрямку енергоефективності у Хмельницькому зроблено надзвичайно багато. На котельнях міста використовуються сонячні панелі. Завдяки цьому та іншим новітнім технологіям Хмельницький має один з найнижчих тарифів на тепло. Влада готова співпрацювати з бізнесом у напрямку ефективного використання енергії та впровадження енергозберігаючих технологій. Почалася вирішуватися проблема зі сміттям. В найближчій перспективі – спорудження сміттєпереробного заводу.
Завдяки інформуванню представників бізнесу, територіальних громад, ОСББ, проведенню форумів почалася змінюватися свідомість людей. Адже поки кінцевий споживач енергії не зрозуміє, що від нього залежить багато, ситуація зі збереженням і раціональним використанням енергоресурсів не зрушиться з мертвої точки.
Думку Олександра Симчишина у своєму виступі поділяє гість з Об’єднаних Арабських Еміратів пан Куш. У своєму виступі він коротко розповів про проблему утилізації сміття, яка хвилює людей у всьому світі. Маючи бізнес у різних країнах, він переконаний що цю проблему можна вирішити. У якості бізнес-партнерів він готовий розглянути і українських підприємців.
Польський гість форуму пан Роман Длугі, експерт проекту «GreenEvo», повідомив, що його підприємство працює з Україною десять років. Він зазначив, що проблеми тут такі самі, як у європейських країнах. У ЄС існує програма партнерства. Учасники програми охоче використовують досвід роботи з Україною. Разом з нашою країною можна шукати джерела фінансування проектів, спрямованих на розвиток енергозберігаючих технологій.

Виступи гостей викликали зацікавленість представників місцевого бізнесу. Учасники форуму домовилися про те, що усі питання будуть обговорені в ході зустрічі, пройде обмін досвідом і, можливо, будуть досягнуті бізнес-домовленості. 

Сьогодні Подільський енергетичний форум продовжив свою роботу.

 

Автор: Алла Самойленко