Новини
Надзвичайні події

Дунаєвецька тепломережа не збирається прощати борги

Одними з основних проблем України є погані дороги та зношеність мереж водо– та теплопостачання. Останнім часом із бездоріжжям  ведеться активна боротьба на загальнонаціональному рівні, то із мережами, побудованими ще в часи «совка», ситуація вкрай кричуща, адже їхній ремонт впав непосильним тягарем на «низи». 

Не є виключенням у такій проблематиці й комунальне підприємство теплових мереж Дунаєвецької міської ради, котре обслуговує три міські котельні та котельню у селі Мушкутинці, яка надає тепло у школу та дитячий садочок. Мережа, загальною протяжністю у 6 кілометрів побудована три десятиліття тому, оновлена лише на 40 відсотків та вже давно відслужила своє і нагадує про це поривами.

Щоб відремонтувати все, потрібна значна для бюджету громади сума, – зазначає в.о. директора комунального підприємства теплових мереж Дмитро Сусляк. – Але й навіть якщо б такі гроші знайшли, то потрібно було фактично перерити технікою все місто, що потягнуло за собою відключення води, електрики та руйнацію дорожнього покриття, котре б згодом довелося відновлювати чималим коштом. Таке собі замкнене коло із багатьма «але».

Як розповів Дмитро Анатолійович, ще однією проблемою підприємства є борги населення, яке має сплатити підприємству близько 500 тисяч гривень за користування комунальними послугами. В основному це справа рук 48 злісних боржників, які не платять підприємству за спожите тепло вже понад п’ять років. Це питання потребує негайного вирішення, адже багато хто зі споживачів перейшов на індивідуальне опалення, відповідно кількість користувачів централізованої мережі зменшується, а отже зростає собівартість виробленого тепла, а ось борги перед підприємством аж ніяк не допомагають покращити ситуацію в цілому.

 Не краща ситуація і з добросовісністю наших споживачів. Маємо непоодинокі випадки крадіжки гарячої води із системи – зауважує в.о. директора підприємства. – Але якщо із таким ганебним явищем ще можна боротися, то зі злісними неплатниками набагато важче. Ми не можемо перекрити боржнику теплопостачання в опалювальний період з технічних причин, коли система заповнена водою. Проте боротися з такими споживачами таки будемо, і відключатимемо їх від системи у весняно-літній період. Крім того, їм не варто забувати й про нарахування пені та інших штрафних санкцій на їх заборгованість перед тепломережею.

До речі, як наголосив Дмитро Сусляк, роботи у цьому напрямку з початку року вже розпочалися. Так, комунальне підприємство публічно повідомило всіх споживачів мережі про необхідність сплати боргів (стаття в часописі «Дунаєвецький вісник» від 11.01.18 року), а також надіслало їм рахунки на оплату використаної теплової енергії, котрі вони повинні були сплатити до кінця березня. На всіх, хто не встиг оплати заборгованість, наразі очікують стягнення в судовому порядку, з можливістю конфіскації майна та додатковими судовими витратами, що покладаються на гаманець боржника.

– Ми не хочемо створювати нашим споживачам незручності чи тим паче позбавляти квартири за борги, і певно чи не востаннє просимо їх погасити, в противному разі ми будемо змушені звернутися в суд, – розповідає Дмитро Анатолійович. – Працівники комунального підприємства міської ради розуміють становище кожного нашого споживача, тому й перед тим як вживати радикальних дій даємо термін на добровільне погашення. Ми відкриті для діалогу і готові розділити суму виплати боргу на частини, шляхом підписання відповідного договору. Скажу відверто – так вже багато хто робить і успішно гасить борги шляхом реструктуризації. Але ось на рахунок тих, хто так і не вийшов з нами на переговори – ми розпочали позовну роботу.

Як зауважує в.о. директора підприємства, з кожним роком кількість споживачів теплової енергії серед населення невпинно зменшується, що є цілком закономірним явищем, адже все більше містян хочуть мати власне, індивідуальне опалення. Але проблема в тому, що тих хто вже його має набагато більше ніж тих, хто ще знаходиться на централізованому опаленні (лише 21 відсоток квартир на централізованому опаленні). Витрати підприємства на те, щоб подати тепло до будинку ті ж самі, а ось кількість споживачів на яких розбивається ця сума – мізерна, відповідно для них така сплата просто надвисока.

– Наразі ми вивчаємо думку населення стосовно переходу на індивідуальне опалення, тим паче, що у цьому їм підсобляють урядові банківські програми по «теплому» кредитуванні, якими можна скористатися в державних банках, – зазначає Дмитро Анатолійович. – Якщо наші споживачі бажають перейти на індивідуальне опалення – прошу повідомити про це в письмовому вигляді до 1 травня. 

На сьогоднішній день теплова мережа всіма силами намагається модернізуватися, до чого їх підштовхує мета економії. Саме тому, два роки тому, дві міські котельні модернізували та перевели на альтернативні джерела енергії – пелети та дрова, завдяки котрим використання природнього газу частково зменшено.

Джерело 

Автор: Катерина Прокопець