Новини
Кримінал

Прокуратурою Хмельниччини виявлено порушення вимог законодавства у Національному природному парку «Подільські товтри»

Прокуратурою Хмельниччини в межах реалізації представницьких повноважень виявлено порушення вимог законодавства при використанні лісових ділянок, розташованих в межах об’єкту природно-заповідного фонду – Національного природного парку «Подільські товтри», на території земель природоохоронного та рекреаційного призначення.
 
Встановлено, що між Національним природним парком «Подільські товтри» та рядом суб’єктів господарювання укладено угоди про рекреаційну діяльність на території Надністрянського, Кам’янець-Подільського та Старо-Ушицького науково-дослідницьких природоохоронних відділень парку, на підставі яких у довготривале користування останніх фактично перейшли лісові ділянки площею понад 100 гектарів.
Відповідно до вимог Лісового кодексу України довгострокове тимчасове користування лісами здійснюється на підставі рішень відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, прийнятих в межах їх повноважень за погодженням з постійними користувачами лісами, територіальними органами центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства.
Однак, цього порядку дотримано не було. Хмельницькою облдержадміністрацією, до повноважень якої належить надання даної ділянки у користування, таке рішення не приймалось та відповідне погодження не надавалось.
Окрім цього, угодами передбачено необхідність облаштування в парку автостоянок та інших об’єктів благоустрою, що безперечно порушить ґрунтовий покрив лісових ділянок об’єкту природно-заповідного фонду та вплине на загальний стан природного комплексу.
Надання лісових ділянок у користування всупереч встановленому державою порядку може призвести до незворотних змін природного екологічного стану об’єкта природно-заповідного фонду України – Національного природного парку «Подільські товтри», а тому, з метою захисту інтересів держави, прокуратура звернулась до суду з 14 позовами про визнання зазначених договорів недійсними.
За результатами судового розгляду господарським судом Хмельницької області 2 позови прокурора вже задоволено, під час розгляду двох інших відповідачами договірні відносини припинено у добровільному порядку.

Автор: Катерина Прокопець