Новини
Події

В апеляційному суді області обговорили законодавчі зміни щодо несплати аліментів

Сьогодні в Апеляційному суді Хмельницької області на семінар-нараду зібралися представники управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в області, аби спільно із суддями обговорити шляхи вдосконалення механізму реалізації положень Закону України «Про виконавче провадження» у контексті змін, які було внесено після законодавчого посилення відповідальності за несплату аліментів.

(Нагадаємо, 6 лютого 2018 року набрав чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів”).

Згідно із новелами, якщо платник аліментів має борг, розмір якого перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, то державний виконавець складає щодо нього протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183-1 КУпАП, «Несплата аліментів», який спрямовує до суду.

Відсутність єдиної практики розгляду таких справ і стала приводом для ініціювання спільної наради. За словами начальника Управління ДВС у Хмельницькій області Романа Касянюка, виконавча служба вже скерувала до судів області 202 таких протоколи. Проаналізувавши закриті і повернуті на належне оформлення справи, посадовець каже, що побачив дві проблеми, над якими слід попрацювати – це виробити спільну стратегію як щодо оформлення протоколів, так і щодо трактування норми закону в часі.

«Закон зворотної сили немає, – наголошує у відповідь Секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Хмельницької області, суддя Сергій Болотін. – Закон, який посилив встановлену відповідальність, набрав чинності 6 лютого 2018 року. В силу вимог ст. 58 Конституції України, він не розповсюджується на правовідносини, які виникли до набрання ним чинності».

Що ж до оформлення протоколів про адміністративне правопорушення, то Сергій Болотін визнає: відсутність у державних виконавців досвіду складання таких документів дає про себе знати. І нагадує, що вимоги до оформлення протоколів про будь-яке адміністративне правопорушення єдині й передбачені вони ст.256 КУпАП.

Участь у діалозі взяли як присутні в залі юристи, так і судді районних судів за допомогою відеоконференцзв’язку.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець