Новини
Події

На Хмельниччині активно борються з рейдерством у сільськогосподарському секторі

На засіданні круглого столу вирішували, як не допустити свавілля рейдерських угрупувань.

Сьогодні рейдерські захоплення бізнесу по всій країні набувають критичних масштабів. Особливо активно неправомірні дії розгортаються у аграрному секторі. Шахраї ганебно відбирають у людей їхній бізнес, техніку, урожай, використовуючи цілий комплекс засобів: психологічний тиск, шантаж, підробку документів, підкуп силових структур, тощо. У 2017 році експерти зафіксували близько 500 випадків спроб рейдерських захоплень бізнесу.

Порівняно з іншими регіонами країни на Хмельниччині ситуація поки контрольована, стверджують експерти.  Втім, аби не допустити у бізнесі свавілля злочинних угрупувань, в області почали напрацьовувати план антирейдерських дій. Представники влади, силових структур, підприємці, експерти ГО «Бізнес-Варта» та народний депутат Сергій Лабазюк зібралися за круглим столом для обговорення спільних завдань.

«Стояти осторонь такої кричущої проблеми просто неможливо, – наголосив Сергій Лабазюк. – Сьогодні ми зареєстрували в парламенті законопроект 8121 за мого співавторства, який покликаний врегулювати всі прогалини на законодавчому рівні. Однак поки буде відбуватися довготривала процедура прийняття закону, ми не маємо морально права чекати. Ми повинні працювати на випередження, аби рейдери боялися зазіхати на Хмельницьку область».

Підтримали думку нардепа і присутні на заході експерти. За словами представників Всеукраїнської ГО «Бізнес-Варта», яка була створена з метою запобігання рейдерству, зазвичай шахраї діють злагоджено та чітко, схеми повторюються. Однак шанси на успішну атаку значно знижуються, якщо вчасно, а головне – ретельно продумати систему захисту та способи прийняття рішень.

«Звісно, бізнес має працювати у рамках закону, бути відповідальним. Однак держава, у свою чергу, мусить забезпечити такі умови захисту, щоб виробники були впевнені у своєму завтрашньому дні, а не перейматися тим, що їхні блага і активи завтра можуть зухвало забрати шахраї. На сьогодні нам вдалося підняти це питання у публічну площину. Ми привернули до нього увагу громадськості та силових структур. Тому окремі бізнесмени, що постраждали від рейдерів, вже сьогодні мають рішення суду на свою користь. Це перший показник того, що наша робота не марна», – проінформувала присутніх голова ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва.

Наразі у Хмельницькій області створений антирейдерський штаб для оперативного реагування на випадки захоплення земельних ділянок чи врожаю, інших порушень прав землевласників та землекористувачів. У ході круглого столу компетентні органи та приватні підприємці обмірковували пропозиції для удосконалення та налагодження роботи штабу.

«Ми повинні намітити спільний план дій, враховуючи думку кожного, кого стосується ця проблема. Я пропоную підняти це питання на засіданні профільної комісії обласного депкорпусу, аби залучити якомога більше ресурсів та можливостей для попередження виникнення тиску на бізнес в подальшому. Адже, від цього залежить економічний розвиток та інвестиційна привабливість нашого регіону», – зауважив голова Хмельницької обласної Ради Михайло Загородний.

Автор: Катерина Прокопець