Новини
Події

Фахівці митної справи з Хмельниччини вчилися розпізнавати матеріали та обладнання, які можуть використовувати терористи

Представники Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС взяли участь у навчальному курсі та теоретично-практичних навчаннях з ідентифікації товарів, що мають відношення до радіаційної, хімічної, біологічної, ядерної та вибухової зброї (РХБЯВ), який відбувся у Києві.
Захід був організований Міжнародною Програмою Департаменту енергетики США з нерозповсюдження та експортного контролю (ІNCEP) та Програмою Державного Департаменту США з експортного контролю та безпеки кордонів (ЕXBS). Його метою стало посилення спроможностей у сфері ідентифікації контрольованих товарів групи РХБЯВ для унеможливлення їх подальшого використання в терористичній діяльності.
Учасники курсу вчилися розпізнавати матеріали та обладнання, які найчастіше використовуються третіми особами для виготовлення та доставки саморобної зброї масового ураження (ЗМУ). Особливий наголос було зроблено на розслідуванні інцидентів, пов’язаних з виявленням матеріалів РХБЯВ на ділянці «зеленого» кордону, та ідентифікації товарів подвійного використання.
У навчальному курсі взяв участь представник Управління з протидії розповсюдженню ЗМУ Федерального Бюро Розслідувань, який розповів про методи розслідування інцидентів, пов’язаних з використанням радіаційної, хімічної, біологічної, ядерної та вибухової зброї, а також методи реагування на її можливе використання, які застосовуються в США.
Навчальний курс завершився теоретично-практичними навчаннями, під час яких учасники повинні були відреагувати на навчальний інцидент і відпрацювати міжвідомчу комунікацію, взаємодію та стандартний порядок дій під час виникнення таких інцидентів. Тож участь в зазначеному навчальному курсі та теоретично-практичних навчаннях стала корисною як для експертів, так і для інструкторів-тренерів ДФС, які працюють за цією важливою тематикою.

Джерело

Автор: Алла Самойленко