Новини
Бізнес

Експорт подільських товарів у Польщу вдвічі збільшився

На сьогоднішній день хмельницькі підприємства-експортери співпрацюють переважно з країнами Євросоюзу. Але основним торговим партнером Поділля залишається Польща.

Як показує статистика Хмельницької митниці ДФС, у першому кварталі поточного року до цієї країни відвантажено товарів майже на півмільярда гривень, що у структурі експорту складає п’яту частину. При цьому порівняно з аналогічним періодом минулого року експорт до Польщі у грошовому виразі зріс на 100 відсотків.

Також до топ-десятки найважливіших торгових партнерів цьогоріч подолян увійшли Росія (11%), Великобританія (9%), Естонія (8%), Молдова (5%), Об’єднані Арабські Емірати (5%), Віргінські острови (4%), Румунія (4%), Німеччина (3%) та Грузія (3%).

На польські ринки подоляни постачали здебільшого мед, сталепрокат, олію, соєві боби та шрот, меблі тощо. Росія цьогоріч купила у підприємств Хмельниччини на третину більше, ніж у минулому році таких товарів, як трансформатори, полевошпатна сировина, килими, поліетиленові пакети, сталеві котли; цукор та інше. Британці експортували борошно, пшеницю, цукор, солод, меблі та паливну деревину. Естонцям знадобилися наші вершкове масло та борошно, соєві боби, макуха, а також меблі та пиломатеріали. Араби удвічі більше, ніж минулого року купили яєць, борошна, бобових, насіння льону та інших продуктів.

Загалом вартість експортованих подолянами товарів цьогоріч зросла з 1,6 до 2,3 мільярда гривень, тобто на 44 відсотки.

Автор: Катерина Прокопець