Новини
Події

У Хмельницькому громадські активісти вчилися контролювати суддів на місцях

18 квітня у Хмельницькому зібралися громадські активісти, журналісти, студенти, не6айдужі громадяни міста і області, аби ближче познайомитися з судовою реформою. Рух ЧЕСНО у рамках

Кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! провів практичний тренінг “Судова реформа: як громадськості впливати на місцях”.

На початку тренінгу були оприлюднені результати аналізу 19 суддів Апеляційного суду Хмельницької області за критеріями доброчесності. Дослідження проводилося в рамках підготовки загальноукраїнської бази профайлів суддів, перші результати якої чеснівці презентували в Києві у жовтні 2017 року та яка містить вже понад 1000 профайлів суддів України.

На жаль, недоброчесні судді є у Апеляційному суді Хмельницької області. На сайті http://chesnosud.org/ оприлюднена інформація про трьох з них. Зокрема, мова йде про суддю Гринчука Руслана Степановича, який подав суперечливі дані до своєї декларації про доходи. У декларації за 2015 рік суддя зазначив про те, що його дружина має право користування квартирою загальною площею 56,1 кв.м (дата набуття прав 25.10.2012). Також, згідно декларації за 2016 рік право користування зазначеною квартирою має і сам суддя (дата набуття права – 25.10.2012). Проте, відомості про цю квартиру відсутні у деклараціях за 2013 та 2014 роки.

Є питання і до судді Апеляційного суду Хмельницької області Грох  Лариси Михайлівни. У декларації за 2015 рік зазначено, що на праві користування з 2000 року у чоловіка судді перебуває земельна ділянка площею 256000 кв.м у Хмельницькій області. Проте, у деклараціях за 2013 та 2014 роки відомості про це майно відсутні.

Суддя Апеляційного суду Хмельницької області Федорова Наталія Олександрівна має непрозорі статки. Так, згідно із декларацією за 2013 рік відсутні відомості про наявність у судді чи його родини права власності чи права користування на нерухоме майно, у якому можна постійно проживати. Законодавство зобов’язує декларувати об’єкти нерухомості, що належать судді та членам його сім’ї на праві приватної власності або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування. Таким чином, суддя мав би задекларувати житло, у якому він проживає (користується) на будь-яких підставах. Також у декларації за 2015 рік зазначено, що у власності чоловіка судді з 1993 року перебуває земельна ділянка площею 1000 кв.м. Проте, у деклараціях за 2013, 2014 роки відомості про цю земельну ділянку відсутні.

У ході тренінгу учасники заходу під час практичних занять докладніше дізналися, що таке суддівська недоброчесність, чому і як це поняття виникло в Україні та як з нею можна боротися.

Також вони ознайомилися з практичними й перевіреними інструментами громадського контролю роботи суддів на місцях. Звісно, що для цього треба знати, як уникнути підводних каменів поширення інформації про суддів, бо при цьому існують певні ризики.

Та найголовніше – учасники  тренінгу тепер знають, яким чином долучитися  до очищення судової системи від недоброчесних суддів.

Кампанію “Чесно.Фільтруй суд” представляли регіональний менеджер Кіра Нечай, юристи Андрій Матат та Людмила Слива, регіональний координатор Альона Береза. Для участі у тренінгу зареєструвалися учасники з Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Старокостянтинова, Нетішина, Дунаєвець, Красилова Хмельницької області.

 

Автор: Алла Самойленко