Новини
Здоров’я

Сьогодні у Хмельницькому можна перевірити родимки

До Всеукраїнського дня боротьби з меланомою 20 квітня з 9.00 до 15.00 в управлінні охорони здоров’я Хмельницької міської ради (вул. Грушевського, 64, кабінет №1) проводитиметься безкоштовне обстеження родимок на предмет переродження в меланому.

Довідка:

Меланома – злоякісне новоутворення, що розвивається при злоякісній трансформації пігментих клітин меланоцитів. Часто утворюється на місці вродженої пігментної плями (невуса). Кожного року у світі реєструється близько 200 тисяч випадків меланоми, одначе при ранній діагностиці та своєчасному лікуванні це захворювання не несе загрози життю.

У кого частіше з’являється меланома?
У людей зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі. У тих, хто в дитячому віці кілька разів отримував сонячні опіки, в тих сім’ях, де в одного із прямих родичів було діагностовано меланому, а також у людей із диспластичними і атиповими невусами.

Чим небезпечна меланома?
Хвороба небезпечна дуже швидким метастазуванням, розсіюванням пухлинних клітин по інших органах і тканинах, що призводить до порушення їх функцій і смерті пацієнта.

Як ставлять діагноз?
Зазвичай у кілька етапів. Для встановлення попереднього діагнозу найчастіше достатньо огляду досвідченого спеціаліста та проведення діагностичної дерматоскопії. Для постановки остаточного діагнозу необхідне хірургічне видалення пухлини з її наступною гістологічною діагностикою.

Чи може меланома передаватися дітям?
Сама меланома не передається спадково, а от схильність до її появи в сім’ях з меланомою в анамнезі значно вища. Описані також випадки внутрішньоутробної передачі меланоми від матері.

А може меланома з’явитися без родимки на здоровій шкірі?
Так. Меланома може з’явитися як самостійна пухлина, схожа на змінену родимку. При цьому розмір її спочатку може бути достатньо маленьким (всього кілька міліметрів).

Від чого залежить успіх лікування меланоми?
Найголовнішим фактором успішного лікування є час виявлення і правильного видалення меланоми: чим раніше видалена меланома, тим вищий шанс на відсутність метастазів.

Чим відрізняються меланома від раку шкіри?
Вони відрізняються типом клітин шкіри, з яких починається ріст пухлини. При меланомі вихідними є меланоцити (клітини, складовими яких є пігмент меланіну), а при раку шкірі – клітини епітелію (клітини тілесного кольору, які не мають пігменту). Крім того, рак шкіри має значно більш сприятливе протікання, розвивається роками і дуже рідко метастазує.

Як попередити переродження родимки?
Повністю попередити його, на жаль, неможливо, оскільки фактор спадковості грає велику роль. Але знизити цілком реально. Необхідно зменшити ультрафіолетове навантаження на відкриті ділянки шкіри. Не допускати постійного травмування родимок. Бути уважним, вчасно звернутись до спеціалістів і видалити змінену родимку.

Якщо ви помітили, що ваші родимки асиметричні, дивного нерівномірного окрасу, сверблять і постійно змінюються – негайно звертайтесь до лікаря! Вчасне діагностування та лікування меланоми рятує життя!

Джерело

Автор: Тетяна Новак