Новини
Здоров’я

Близько 250 хмельничан перевірили родимки на меланому

20 квітня, у Всеукраїнський день боротьби з меланомою, в приміщенні управління охорони здоров’я міської ради безкоштовно перевіряли родимки усім охочим хмельничанам. Акцію ініціювали управління охорони здоров’я та депутат міської ради, головний лікар Хмельницького міського центру ПМСД №2 Людмила Головко.

«Подібні обстеження раніше проводились на обласному рівні шкірно-венерологічним та онкологічним диспансерами. Місто Хмельницький вперше бере участь у цій акції», – зазначила Людмила Головко.

Меланома – злоякісне новоутворення, що розвивається при злоякісній трансформації пігментих клітин меланоцитів. Часто утворюється на місці вродженої пігментної плями (невуса). Кожного року у світі реєструється близько 200 тисяч випадків меланоми, одначе при ранній діагностиці та своєчасному лікуванні це захворювання не несе загрози життю.

Обстеження та діагностику стану родимки спеціальним дерматоскопом проводив лікар-онколог Хмельницької міської поліклініки №4 Вадим Бойко.

«Меланома – це одна з найагресивніших пухлин, які можуть з’являтися у людини. Якщо діагностувати меланому на початковій стадії, першій або нульовій, і вчасно її вилікувати або видалити, то п`ятирічне виживання становить 95-98%, а якщо на третій і четвертій стадії – не більше 20 %, тому що вона дуже швидко прогресує і дає метастази у всі органи і системи людини», – розповів Вадим Бойко.

Акція тривала впродовж шести годин. За цей період, свої родимки на меланому перевірили близько 250 хмельничан.

Джерело

Автор: Тетяна Новак