Новини
Культура

У Кам’янці відкрили українсько-литовську виставку

У рамках проекту Інституту історії Литви, Інституту історії України НАН України та Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника сьогодні в одному з виставкових залів Старої фортеці було відкрито нову експозицію «Народи, об’єднані історією: Коріатовичі на Поділлі».

Виставка, організована за кошти Уряду Литовської Республіки, АТ «Kauno tiltai» та громадської організації «Форум діалогу та співробітництва імені Єжи Ґедройця», ознайомлює відвідувачів музею-заповідника з історією Поділля у період правління князів Коріатовичів (середина – друга половина ХІV ст.). Представлені експонати, а це макет замку 1494 року, середньовічні обладунки, виставкові стенди, археологічний матеріал представляють собою не просто проект, а масштабну науково-дослідницьку роботу, до якої долучилися не лише кам’янецькі історики та науковці, але й фахівці Києва, Львова, Жовкви, повідомляє прес-служба міської ради.

Під час відкриття виставки Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні Марюс Януконіс зазначив: “Кам’янець – це місто, яке цінує свою історію, що дуже пов’язана з Литвою. Дуже важливо, щоб історія була “живою”. І ця виставка допомагає тому, щоб історія оживала. Кам’янець-Подільський щороку притягує таку велику кількість туристів, а тому надзвичайно важливо і приємно, що відкриття виставки співпало з відкриттям туристичного сезону. Вона – дуже символічна, адже литовці і українці могли б рухатися в європейське майбутнє разом”.

Міський голова Михайло Сімашкевич подякував усім причетним до реалізації цього культурно-історичного проекту, у тому числі спонсорам. Він відзначив важливість подібних заходів, які об’єднують народи та країни, особливо, коли це стосується тих націй, які мають багато спільного, у тому числі минуле.

Виставка не має кінцевого терміну дії. За словами директора історичного музею-заповідника Олександра Заремби, з часом вона доповниться новими експонатами і діятиме на постійній основі в одному залі.

 

Автор: Тетяна Новак