Новини
Суспільство

Мораторій на перевірки вбиває Південний Буг

В цьому переконані учасники публічної консультації.

Найбільшими забруднювачами Південного Бугу є підприємства, розташовані вздовж течії річки. Серед них основним є цукровий завод розміщений у селі Наркевичі Волочиського району. Саме скиди цього заводу були причиною трьох найбільших забруднень річки у 2009, 2014-2016 роках. Через існуючий  мораторій на перевірки екологічні інспекції не можуть запобігти забрудненню річки, а можуть лише  констатувати факт шкідливих скидів та проводити заходи з очистки водойми. Тому всі учасники публічної консультації дійшли згоди у питанні скасування мораторію на перевірки органами з охорони навколишнього середовища.

«Потрібно відновлювати можливість інспекцій підприємств контролюючими органами. У країнах ЄС, до прикладу, не відміняють інспектування», – зазначає членкиня Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Виговська.

В межах міста Хмельницького Південний Буг найбільше забруднюють домогосподарства, котрі вводять свої стоки як в саму річку, так і у її притоку – річку Плоску.

«Потрібно відвести річку Плоску у спеціальний канал, що дозволить за потреби перекривати її та проводити очистку дна. Проект такого відведення вже розроблений та пройшов відповідну експертизу», – коментує ситуацію начальник  управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницького Олександр Луков.

Не менш важливим, на думку учасників консультації, є процес каналізування приватних будинків вздовж течії річки у місті. Варто зазначити, що процес вивезення стічних вод приватних домогосподарств найближчим часом унормується і можна буде визначити хто з них не вивозить стічні води, а відповідно, скидає їх у річку.

«Публічна консультація дозволила визначити найбільш необхідні дії для боротьби із забрудненням Південного Бугу. Найважливішим є скасування мораторію на перевірки», – зазначає  координатор ГО «Центр UA» у Хмельницькій області Олег  Черненко.

Джерело

Автор: Тетяна Новак