Новини
Суспільство

У Віньковецькій центральній районній лікарні відкрили палату для ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Гірчить Чорнобиль крізь роки. Страшні події квітня 1986 року українська нація пам’ятає сьогодні та не забуде у майбутньому. З нагоди 32 річниці пам’яті Чорнобиля у Віньківцях пойшов урочистий мітинг, під час якого вшанували ліквідаторів, лікарів та тих, хто був змушений переселитись на незаражену  територію. Символічно цього дня у Віньковецькій ЦРЛ відкрили палату для тих, хто безпосередньо був причетний до ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Це стало можливим завдяки підтримці народного депутата України Олександра Гереги та команди організації «За конкретні справи».  Голова фракцій однойменної політичної сили на власні очі переконався у готовності палати до прийому пацієнтів. Запевнив, що подібні ініціативи будуть підтримуватись і надалі.

«Коли представники спілки героїв Чорнобиля звернулись до нас з проханням підтримати ініціативу щодо створення такої палати – ми одразу погодились.  Це приклад того, як потрібно дбати про наших героїв: безкоштовні препарати, відповідні процедури – те, чого потребують сьогодні ті, хто постраждав внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС. Справді болить душа за тих, кого вже немає, і переповнює гордість за тих, хто сьогодні разом з нами, хто пам’ятає кожну деталь тих страшних подій. Команда організації «За конкретні справи» разом з її лідером, народним депутатом України Олександром Герегою, намагається всебічно підтримувати ініціативи, спрямовані не лише на патріотизм, а й на підтримку тих, хто по праву носить звання героїв. А створення умов для проходження обстеження та лікування – це святий обов’язок кожного», – наголосив голова фракції політичної партії «За конкретні справи у Хмельницькій обласній раді Вадим Лозовий.

Таких палат немає на території України, запевняє голова Віньковецької районної організації «Союз Чорнобиль» Микола Цибулько. Досягнути створення такого проекту у Віньківцях, за його словами,  теж було не просто.

«Ми ходили до всіх, хто міг би підтримати та допомогти. Ми докладали максимум зусиль, аби втілити цей проект в життя. І коли вже майже втратили віру у те, що хтось прийде нам на допомогу, звернулись у приймальню організації «За конкретні справи» до Вадима Лозового. Такого результату ми просто не очікували – це справді команда тих, хто демонструє, як потрібно працювати, тих, хто в реальності доводить свою любов до України та бажання змінити її. Ми отримали необхідні матеріали, нам допомагали в проведенні робіт представники цієї організації, безпосередньо Олександр Коцемір. Я на власному досвіді переконався, що команда «За конкретні справи» – це ті, хто працює, ті, кому не байдуже, ті, на кого можна покластись, а таких людей в наш час не зовсім багато».

Під час урочистого заходу Вадим Лозовий виконав ще одну приємну місію – передав у користування пацієнтам палати сучасний телевізор.

«Лікарня – місце, яке особливо потребує комфорту, адже у відповідних умовах пацієнт почуватиметься значно краще, а відтак процес одужання йтиме значно швидше», – зауважив Вадим Миколайович.

Окрім цього, до облаштування палати долучились і депутати фракції «За конкретні справи», які безпосередньо проживають у Віньковецькому районі – Руслан Пшибельський та Валентин Побіянський. А це говорить про те, що в організацію «За конкретні справи» дійсно об’єднались люди, не байдужі до історії, до сьогодення, до майбутнього українського народу.

Жахливі наслідки катастрофи на ЧАЕС – це не історія, а, в першу чергу, приклад того, чим готові були пожертвувати українці – вони не шкодували ані сил, ані власного здоров’я, аби зберегти Україну та продовжити націю. Про це варто пам’ятати, це потрібно передавати нащадкам. Та в першу чергу ми маємо зробити все, аби уникнути таких бід у сучасній Україні та подбати про тих, хто ризикував життям, піддаючись страшній радіації.

Автор: Тетяна Новак