Новини
Надзвичайні події

Молода селянка на Хмельниччині вбила своє немовля

Визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 КК України – умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини – та призначити їй узгоджене сторонами в угоді про примирення покарання у виді 3 років позбавлення волі, звільнивши від його відбування з 2-річним іспитовим строком. Такий вирок виніс Ізяславський районний суд 24-річній жительці одного із сіл району.

За вироком – молода жінка, нікому не сказавши, що вагітна, у січні 2017 року таємно від усіх народила дитину, кинула її об підлогу та, замотавши у ганчір’я, поклала на землі в конюшні. Факт, що в обвинуваченої були пологи, вдалося виявити лише медикам, до яких довелося звернутися через післяпологові ускладнення. Жінку вилікували, а от дитину врятувати не вдалося – через травми і переохолодження дівчинка того ж дня померла.

Заслухавши сторони процесу та вивчивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що дії обвинуваченої слід кваліфікувати за ст. 117 КК України, який є злочином середньої тяжкості. У ході розгляду кримінального провадження сторони заявили клопотання про  затвердження угоди про примирення, яке підтримали в судовому засіданні.

«Відповідно до вимог ст. 469 КПК України угода про примирення між потерпілим та обвинуваченим може бути укладена у проваджені щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. При цьому судом з’ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права, визначені ч. 5 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди», – зазначає суд у вироку, яким затвердив обумовлену угоду про примирення.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Алла Самойленко