Новини
Бізнес

На Хмельниччині порушники трудового законодавства доплатили в бюджет понад 14 мільйонів гривень

Починаючи з січня і до початку травня працівники управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Хмельницькій області провели низку заходів контрольно-перевірочної роботи щодо роботодавців, які виплачували заробітну плату з порушенням вимог податкового та трудового законодавства.

У результаті виявлено 59 порушників, яким донараховано 12,5 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, 326 тисяч гривень військового збору та 1,8 мільйона гривень ЄСВ – загалом понад 14,6 мільйона гривень.

Водночас з початку року податківці залучили до офіційного працевлаштування 463 подолянина, що не були оформлені працедавцями згідно з вимогами трудового законодавства. При цьому до бюджету додатково мобілізовано 769 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб, 64 тисяч гривень військового збору та 940 тисяч гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Ще 131-го громадянина залучено до державної реєстрації як суб’єктів підприємницької діяльності, у результаті чого бюджет додатково отримав ще 270 тисяч гривень податків і зборів.

Також за результатами проведених перевірок податківці передали інформацію про ймовірні порушення при виплаті заробітної плати та використання найманої праці без оформлення трудових відносин по 20 платниках податків до Управління Держпраці у Хмельницькій області.

В управлінні податків і зборів з фізичних осіб пояснюють, що нерідко наймані працівники радіють грошам, отриманим за «тіньовими» відомостями, не задумуючись при цьому, що чекає їх в майбутньому. Адже погоджуючись на зарплату «у конверті», працівник не завжди усвідомлює, що може залишитися без грошей взагалі. Нелегала можна звільнити будь-коли і без жодних пояснень і виплат і при цьому він не матиме ніякого юридичного захисту. Зарплата «у конверті» – це ще й ризик залишитися без соціальних гарантій держави, передусім при нарахуванні пенсії та перерахунку її у подальшому. Людина, яка працює неофіційно, не може розраховувати на лікарняні, а при отриманні виробничої травми – ще й інших обов’язкових виплат. Крім того, «тіньові» доходи – це ще й не недоотримані кошти у скарбниці місцевих громад, адже, податок на доходи фізичних осіб – це бюджетоутворюючий податок, який є основним у наповненні місцевих бюджетів.

Автор: Тетяна Новак