Новини
Події

На Хмельниччині підлітки вчились спілкуватися з поліцією

Для старшокласників та учнів навчальних закладів Хмельниччини провели низку тренінгів, під час яких вони змогли дізнатися про власні права під час спілкування з поліцією.

«Під час тренінгів ми говорили з учнями про їхні права, використовуючи 7-серійний анімаційний фільм «Ти і поліція». У кожній серії стрічки розповідається про найтиповіші ситуації взаємодії неповнолітніх з правоохоронцями: «Відчиніть! Поліція!», «Пред’яви паспорт! Виверни кишені!», «Терміново прийди до слідчого!», «Тебе затримано за адміністративне правопорушення!» та інші. Підліткам було цікаво,  вони приймали активну участь в обговоренні  вказаних ситуацій, моделювали свої варіанти поведінки, задавали питання та отримали знання щодо їхніх прав та свобод при контакті з правоохоронцями», – розповідає регіональний координатор  взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва, яка виступила тренером та організатором тренінгів з учнями старших класів у  навчальних закладах Хмельницької області.

Тренінги на тему «Ти і поліція» було проведено для учнів 10-х класів Хмельницького спеціалізованого ліцею-інтернату та Хмельницької гімназії № 1, для старшокласників Райковецької ЗОШ I-III ступенів та Хмельницької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ст. № 2, учнів Чорноострівського професійного аграрного ліцею та інших навчальних закладів Хмельниччини.

«Цікаво вивчати такі складні теми, як права людини, профілактика адміністративних правопорушень, взаємодія із поліцією за допомогою цікавих анімаційних фільмів!», – такі відгуки отримали організатори тренінгів від підлітків, які були їхніми учасниками.

За словами Оксани Кізаєвої, подібні правоосвітницькі заходи для молоді планується проводити і в наступному навчальному році.

«Навчальні заклади, які мають бажання, аби такий тренінг був проведений і для їхніх учнів чи студентів, можуть звертатися до Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини чи до регіонального координатора в області (kizaeva@i.ua). Ми із радістю завітаємо у будь-який навчальний заклад Хмельниччини», – каже Оксана Кізаєва, регіональний координатор  взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Хмельницькій області.

Варто відзначити, що тренінги на тему «Ти і поліція» у навчальних закладах нашої області проводяться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється міжнародною організацією «Pact» в Україні.

Автор: Катерина Прокопець