Новини
Інфраструктура

Славутчан закликають формувати громадський бюджет

Ще у 2016 році у Славуті стартувала доволі цікава практика. Тоді за підтримки депутатів міської ради було створено Бюджет участі (громадський бюджет, бюджет міських ініціатив). Це частина коштів міського бюджету, щодо якої мешканці міста самостійно обирають, на що їх витрачати, шляхом голосування. Тобто будь-який житель міста Славути віком 16+ може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

Завдяки такому впровадженню вже багато громадських ініціатив було втілено у життя. Першопрохідцями у цьому стали колектив Славутського еколого-натуралістичного центру школярів, створивши учнівський дендрарій «Славутинка» з унікальними зеленими насадженнями. Завдяки активності громадян був реалізований проект з облаштування дитячого майданчика на подвір’ї між будинками Сокола, 8 та Сокола, 10. За кошти Громадського бюджету у Славуті вперше на Хмельниччині були встановленні соціальні контейнери для збору речей соціально незахищеним верствам населення, повідомляє прес-служба Славутського МВК.

У 2017 році надійшло 10 проектних пропозицій. Стосувалися вони благоустрою місць загального користування, електронного врядування, спортивного напрямку, благоустрою території закладів освіти тощо. У результаті перемогли 6 проектів, деякі з них уже реалізовані, інші – будуть впроваджені вже цього року. Зокрема, це:

– «Капітальний ремонт огорожі ЗОШ №3» на суму 85497 грн;

– «Особливим дітям – сучасний спортивний майданчик» – капітальний ремонт дитячого спортивного майданчика на території ДНЗ №6 (159640 грн);

– «Час змінити світ навколо себе» – виготовлення ПКД та капітальний ремонт  в подвір’ї школи №5 (159500 грн);

– «Сучасний спортивний майданчик»- придбання та встановлення дитячого спортивного комплексу на території ДНЗ №7 (80 000грн);

– «Придбання малька для  очистки від  водоростей  та намулу, покращення екологічного стану та кисневого балансу  водойми річки Утка» (51 000 грн);

– «Знання здобувай- здоров’я не втрачай» – придбання антисколіозних парт-виростайок для учнів Славутського НВК «Успіх» (80 000 грн.).

У загальному у 2018 році  профінансовано капітальних видатків на суму 404 637 грн, поточних – на суму 211 000 грн.

Для всіх славутчан нагадуємо, що термін подання пропозицій на Громадський бюджет продовжено до 30 червня 2018 року. Направляйте свої проекти відповідно до затвердженої Форми:

  • електронною поштою у вигляді сканованого оригіналу документів на електронну адресу: invest_mvk@ukr.net з поміткою «Громадський бюджет»;
  • у паперовому вигляді за адресою: м. Славута, вул. Соборності, 7, каб. № 9, управління економічного розвитку або у Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за адресою: м. Славута, вул. Миру, 102 – з поміткою «Громадський бюджет».

Детальну інформацію ви можете отримати на офіційному сайті м.Славута (https://slavuta-mvk.info) у розділі «Громадський бюджет» – «Як подати проект», а також за тел.: 7-21-13, 097-23-33-345.

Автор: Тетяна Новак