Новини
Події

На Хмельниччині порушники трудового законодавства з початку року сплатили штрафів на суму понад 3 млн. 660 тисяч гривень

Під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено спільне засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

У засіданні взяли учать заступник директора департаменту з питань праці–начальник відділу з питань державного нагляду за додержанням законодавства про працю Державної служби України з питань праці Володимир Гончарук, директор фінансово-економічного департаменту управління Пенсійного фонду України Тетяна Король, голови окремих районних державних адміністрацій, фізичні особи-підприємці.

«На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Практично виплачується заробітна плата в межах мінімальної, а решту зарплати – у «конверті». Таким способом роботодавці ухиляються від сплати податку. Не поодинокі є випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.Тому пріоритетним питанням й надалі залишається покращення сьогоднішньої ситуації з цих питань, а саме, сприяння створенню легальних робочих місць, підвищення рівня оплати праці, максимальна її легалізація, а також ліквідація боргу перед працівниками підприємств», – зазначив заступник голови Хмельницької ОДА.

Під час засідання повідомлено, що на виконання вимог приписів Управління Держпраці десять підприємств – боржників погасили заборгованість відносно 238 найманих працівників на загальну суму 773 тис. грн. Впродовж січня – травня 2018 року за порушення законодавства про працю, відповідно  до ст. 265 Кодексу законів про працю України, накладено фінансових санкцій на загальну суму понад 3 млн. 660 тис. грн. відносно 178 суб’єктів господарювання-порушників трудового законодавства.

«Ознаки порушень щодо порядку, процедури оформлення трудових відносин з найманими працівниками встановлено у 894 суб’єктів господарювання відносно 5317 працівників. Такі порушення були встановлені як у ході контрольних заходів, так і під час відвідувань роботодавців з питань аналізу стану дотримання трудового законодавства, інформаційно-роз’яснювальної роботи інспекторами праці Управління, а також під методологічним керівництвом та в тісній співпраці з Управлінням уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування Хмельниччини», – зазначив перший заступник начальника Управління Держпраці Олександр Логвин.

Заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань державного нагляду за додержанням законодавства про працю Держпраці Володимир Гончарук під час свого виступу відмітив: «Лише поєднання спільних зусиль усіх сторін соціального партнерства щодо легалізації трудових відносин, проведення масштабної роз’яснювальної роботи, аби кожен розумів необхідність легального працевлаштування та сплати внесків, є запорукою успішної боротьби з тіньовою зайнятістю, тіньовою заробітною платою». Звернув увагу голів місцевих державних адміністрацій, голів ОТГ на виконання Постанови Уряду №295 від 26 квітня 2017 року, якою передбачено, що в органах місцевого самоврядування не тільки мають сформуватися підрозділи з дотримання законодавства про працю, а й ефективно працювати. «На місцях повинні бути застосовані та використані всі важелі впливу та повноваження, як контролюючих органів так і місцевих органів влади (органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад) задля захисту трудових прав і гарантій працівників, легалізації зайнятості і доходів», – додав Володимир Гончарук.

Джерело

Автор: Алла Самойленко