Новини
Здоров’я

Топ-4 наймодніших іграшок та їх небезпека: спіннер

Модні іграшки. Ніхто не знає, звідки вони прийшли. Ніхто не знає, коли вони зникнуть. Але вони вже всюди – ці прості на перший погляд іграшки,  які ніби не становлять ніякої небезпеки. Та давайте прискіпливіше до них придивимось.

Перше місце у списку модних забавок : СПІННЕР (англ. fidget spinner, hand spinner). 

Мода на спіннер вже не зовсім нова, але, як і раніше, іграшка захоплює все нових і нових адептів. Зі спіннером стають покірними і діти, і офісні працівники в діловому костюмі. Виробники іграшки запевняють, що він допомагає зняти стрес.

А й справді, чим може бути небезпечна маленька невинна конструкція?

Чи може нешкідлива іграшка викликати звикання, чи може стати своєрідним “наркотиком”?

Спіннер дійсно сьогодні вважається практично заспокійливим засобом, засобом для розвитку уваги і дрібної моторики і навіть ліками для аутистів. Виробники поширюють історії про чудесний вплив  іграшки. Люди стали скуповувати його з надією впоратися зі стресом, гіперактивністю у дітей, а багато хто знову згадав історію з хворою дівчинкою і вирішили допомогти аутистам. Є певні дослідження, які показують, що діти стають спокійнішими, коли крутять іграшку.  Але насправді такий же ефект буде спостерігатися, якщо перед дитиною здійснювати будь-які динамічні коливальні рухи. Один з мінусів цієї іграшки, точніше ажіотажу навколо неї, це те, що діти починають сприймати спіннер як єдиний засіб заспокоєння. Також ця іграшка дає ілюзію замкнутого простору, автоматично виникає залежність від предмета. Деякі користувачі втрачають контроль над часом і подіями навколо. Але насправді кожна іграшка повинна, перш за все, нести в собі розвиваючу функцію. І будь-яка річ, яка дається дитині в руки і не розвиває її, а можливо, ще й справляє прямо протилежну дію, безумовно є шкідливою. Ось такі іграшки, коли дитина монотонно виробляє одні і ті ж дії годинами, можуть призвести до певних змін, навіть змін стану свідомості.

У чому призначення будь-якої іграшки? Забавляти, навчаючи, або навчати через гру. Якщо ваша дитина сором’язлива або конфліктна в спілкуванні, якщо вона погано встигає в школі, б’ється або грубить учителям, іграшка не допоможе, а може лише посилити неблагополуччя.

До речі, спіннер застосував лікар-психіатр, якому необхідно було у часи Другої Світової війни перевезти душевно хворих людей. Для того, щоб вони «залипли» в одному стані, лікар одягав їм на палець підшипник, який хворі крутили. У такому стані повної завороженості хворих було легко перевозити. Особливим мінусом цієї іграшки (як і інших) є сенсорна завороженість: тобто, мозок сприймає чіткий сигнал з одного каналу сенсорного сприйняття, у всіх інших чутливість знижується, що й призводить до «залипання» на одній дії. Але це зовсім не концентрація уваги, а порушення у функціонуванні сенсорних каналів головного мозку.

 

Тож чи готові ви наражати свою дитину на небезпеку, заохочуючи такі ігри?

 

Юлія Орєхова, нейропсихолог

тел.0976650845

 

Автор: Алла Самойленко