Новини
Бізнес

Бізнес Хмельниччини почав економити дорогоцінний час

За п‘ять місяців поточного року експортно-імпортний товарообіг суб‘єктів господарської діяльності, які обслуговуються на Хмельницькій митниці ДФС, склав 9 мільярдів 606 мільйонів гривень. У порівнянні з 2017 роком досягнутий зовнішньоторговельний  баланс зріс на 2,5 мільярда гривень.

При цьому вартість експортованих товарів становить 3 мільярди 717 мільйонів гривень, що на 33 відсотки більше від минулорічного показника. Також на третину зросла загальна сума товарів, ввезених до нашого краю з-за кордону. Їх фактурна вартість становить 5 мільярді 717 мільйонів гривень.

Таким чином, різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі є від‘ємною і відповідно складає 2 мільярди 172 мільйони гривень, – зазначають фахівці Хмельницької митниці ДФС.

Водночас у звітному періоді 2018 року вагові обсяги оформлених митницею товарів склали 479 тисяч тонн, що на 7 відсотків більше, ніж у 2017 році. Примітно, що сумарна вага експортних товарів потягнула на 394 тисячі тонн, що на 43 відсотки перевищує торішній обсяг проданої за кордон продукції, виробленої на Хмельниччині. Обсяги імпортних товарів склали 85 тисяч тонн, що на половину менше у порівнянні з минулим роком.

Для проведення зовнішньоторговельних операції Хмельницькою митницею ДФС оформлено понад 16 тисяч декларацій, на 1,5 тисячі більше, ніж торік. Середній час митного оформлення однієї митної декларації склав 1 годину 19 хвилин. Примітно, що витрати часу на оформлення однієї МД, порівняно з січнем-травнем 2017 року, зменшились на півгодини. Економію часу митники пояснюють впровадженням електронної системи «Єдине вікно» та іншими сервісними новаціями.

Автор: Катерина Прокопець