Новини
Надзвичайні події

Cубсидіанти заборгували постачальнику газу – «Хмельницькгаз збуту» 145 млн. грн.

Борги отримувачів державної допомоги-субсидіантів  Хмельницької області на послуги з газопостачання сягнули критичної позначки – 145 млн.грн.

172 тис.-споживачів, які мають борги,  ризикують залишитися без субсидій

Таких мільйонних боргів подоляни-субсидіанти ще не мали. Якщо загальна заборгованість споживачів газу на Хмельниччині нині складає 250 млн. грн, то з них – 145 млн. боргують за газ саме субсидіанти.

Наразі постачальник закликає своїх клієнтів терміново розрахуватися за спожитий газ. Адже склалася  критична ситуація з боргами:  по-перше, через борги «Хмельницькгаз збут» не може розрахуватися за поставлений газ з державою (оптовим постачальником); по-друге, через борги під загрозою закупівля газу на наступні періоди; нарешті, по-третє:  172 тис.-споживачів, які мають борги,  ризикують залишитися без субсидій – саме цього вимагає законодавство.

Хоча опалювальний період давно позаду і споживання газу значно зменшилось,  подоляни не поспішають розраховуватися за надані послуги з газопостачання. Однак, можуть залишитися і без субсидій, і без газу.

 Наразі, постачальник газу, використавши усі законні важелі з проханнями погашення  боргів, змушений іти на крайні та вимушені кроки: надавати доручення газорозподільній компанії ПАТ «Хмельницькгаз» на припинення газопостачання

Так, з початку року без газу залишилися вже 835 клієнтів-боржників.   Наступним вимушеним кроком після нереагування на усі можливі законні дії,  – буде стягнення заборгованості в судовому порядку.

/ТОВ «Хмельницькгаз збут» повернув до державного бюджету невикористаних  субсидій на суму 235 млн.грн.

Тому частина суми невикористаної внаслідок економії споживання житлової субсидії,  що не перевищує вартості 100 куб.м., – буде  повернута державою добропорядним та дисциплінованим споживачам, які зуміли і вчасно розрахуватися за блакитне паливо, і забезпечити  його економію. 

Автор: Катерина Прокопець