Новини
Події

На Хмельниччині підприємець попався на нелегальному працевлаштуванні

На Деражнянщині фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Хмельницькій області спільно з працівниками обласного управління Держпраці провели перевірку інформації про використання несумлінним роботодавцем праці найманих осіб.

Фіскали та інспектори Держпраці, виїхавши у селище Вовковинці, оглянули територію виробництва, де знаходились бочки для випалювання деревного вугілля, різану деревину твердих та фруктових порід та не менше трьохсот мішків готової продукції, в кожному з яких – 15-17 кілограмів деревного вугілля.

За висновком фахівців, виробництво такого масштабу потребує праці щонайменше декількох осіб, в той час, як власник виробництва – підприємець, не має офіційно оформлених найманих працівників.

Як стверджує заявник, на підприємця постійно працює семеро «паліїв», які не оформлені на роботу згідно з чинним трудовим законодавством. Крім того, у селищній раді нарікають, що до місцевого бюджету не надходить податок на доходи фізичних осіб, держава не отримує військовий збір, не сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Виходить, що «сірі» найманці не лише втрачають стаж та соціальні гарантії держави, роботодавець ще й виплачує їм «у конверті» заробітну плату, меншу від обіцяного.

«На жаль, особи, яких ми виявили поблизу виробництва деревного вугілля, і які, за їх зовнішнім виглядом, ймовірно, були тут працівниками, побачивши перевіряючих, почали втікати і відмовилися давати письмові свідчення. Сам підприємець також відмовився від підпису акту перевірки, тобто формально він не допустив перевіряючи на об’єкт, чим лише погіршив своє становище», – розповідає начальник відділу контрольно-перевірочної роботи фізичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Хмельницькій області Сергій Ворник.

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, за допуск кожного працівника до роботи без офіційного оформлення роботодавець несе фінансову відповідальність у розмірі 30 мінімальних зарплат.

На сьогодні це 111 690 грн. (при розмірі мінімальної зарплати 3 723 грн.). А не допуск інспектора Держпраці до проведення перевірки, пов’язаної із виявленням фактів допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) і виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску і податків тягне за собою фінансову відповідальність у розмірі 100 мінімальних зарплат, тобто 372 300 грн.

Автор: Катерина Прокопець