Новини
Політика

Наскільки активні нардепи від Хмельниччини?

Нардепи-мажоритарники від Хмельниччини не демонструють суттєвих змін у активності порівняно з попередніми роками моніторингу ОПОРИ – такий висновок зробили учасники публічної дискусії «Як працюють в парламенті та окрузі депутати-мажоритарники з Хмельницької області», яка відбулась у Хмельницькому 21 червня.

Як розповіла громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Оксана Банкова, упродовж чотирьох років організація реалізує проект з моніторингу народних депутатів-мажоритарників в межах програми Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Цьогорічний моніторинг, який охопив період з січня по травень, третій за ліком у регіоні. Однак у 2016 та 2017 роках за результатами дослідження ОПОРА оприлюднювала щомісячні рейтинги діяльності мажоритарників, а завершувала моніторинги підсумковими рейтингами за увесь період дослідження. До прикладу, минулого року двоє з хмельницьких депутатів увійшли в трійку лідерів.

У 2018 році активісти вирішили обійтися без традиційних рейтингів, проаналізувавши при цьому, чи змінилася якось активність депутатів незадовго до виборів.

Аналізували діяльність депутатів у двох напрямках – робота у Верховній Раді та в окрузі. Брали до уваги такі критерії, як кількість підготовлених законопроектів, запитів, сутнісних виступів, відвідування засідань сесії та комітетів, фактична участь у голосуваннях, кількість депутатських приймалень в окрузі, особистих прийомів, участь у роботі органів місцевої влади, публічна активність в окрузі тощо.

За результатами цьогорічного моніторингу, згідно з даними письмової реєстрації депутатів найкраще відвідували пленарні засідання Роман Мацола (відвідав 100% засідань), Володимир Мельниченко (100%) та Олександр Герега (98%). Найнижчий показник відвідуваності – у Віктора Бондаря (24%).

У роботі профільних комітетів сумлінно брали участь Роман Мацола, член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, (відвідав 100% засідань комітету), Сергій Мельник, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, (82%) та Олександр Герега, голова підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, (80%). На жодному засіданні профільного комітету не побував Віктор Бондар, член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Щодо участі в голосуваннях, яких впродовж проаналізованого періоду було 1691, то найчастіше відсутнім під час прийняття рішень був Віктор Бондар (пропустив 24% голосувань). Значно рідше відсутніми були Олександр Герега (5%) та Володимир Мельниченко (2%). Попри свою присутність у сесійній залі, найчастіше не голосували Сергій Лабазюк (85%), Віктор Бондар (72%) та Олександр Герега (69%). У трійку тих депутатів, хто під час голосувань найчастіше утримувався, увійшли Володимир Мельниченко (утримався під час 22% голосувань), Роман Мацола (18%) та Сергій Мельник (15%).

Лідерами за кількістю натискань на кнопку «за» є: Сергій Мельник (74% голосувань «за»), Володимир Мельниченко (74%) та Роман Мацола (59%).

Ця ж трійка депутатів впродовж проаналізованого періоду «наважувалася» голосувати «проти», позаяк інші нардепи від області на цю кнопку впродовж 8-ї сесії ще не натискали. Так, Сергій Мельник голосував «проти» п’ять разів, Володимир Мельниченко – два рази, Роман Мацола – один раз.

Найбільш балакучим у Верховній Раді з-поміж нардепів від області виявився Віктор Бондар (13 виступів), рідше виступав Сергій Лабазюк (7 виступів), Сергій Мельник (5 виступів), Володимир Мельниченко та Андрій Шинькович (по 3 виступи). Не виступали Олександр Герега та Роман Мацола.

Лідерами за кількістю зареєстрованих проектів постанов стали Сергій Мельник (5), Віктор Бондар (4), Сергій Лабазюк та Андрій Шинькович (по 2).

Найбільше законопроектів, зокрема й у співавторстві, підготували Роман Мацола (25), Андрій Шинькович (24), Володимир Мельниченко (13).

Із депутатськими запитами найчастіше зверталися Андрій Шинькович (45, із яких 24 стосуються питань округу), Роман Мацола (38, із яких 26 стосуються питань округу) та Олександр Герега (32, із яких 17 стосуються питань округу).

Загалом, якщо порівнювати цьогорічну активність депутатів у Верховній Раді із відповідним періодом минулого року, суттєвих змін помітити не вдалося. Депутати, які раніше сумлінно відвідували засідання сесії та профільних комітетів, брали участь в законотворчості, продовжують це робити. Єдина помітна тенденція – зростання кількості запитів, зокрема й тих, що пов’язані із вирішенням проблем округів депутатів та області зокрема.

Так само наразі не демонстрували депутати й особливих змін у своїй роботі на округах. Традиційно лідерами за кількістю активностей в окрузі згідно з інформацією з відкритих джерел та відомостями, які надали помічники нардепів, є Володимир Мельниченко (26), Роман Мацола (19), Сергій Лабазюк (12). Особисті прийоми проводили Роман Мацола (32) та Сергій Мельник (8). Дуже рідко, як свідчить інформація з відкритих джерел, відвідували свої округи Віктор Бондар (2) та Олександр Герега (1).

Найчастіше брали участь у роботі органів місцевого самоврядування Роман Мацола (20), Сергій Мельник (7), Андрій Шинькович та Сергій Лабазюк (по 3).

Щодо звітування депутатів перед своїми виборцями, то спостерігаємо позитивну тенденцію: якщо у 2016 році ОПОРА фіксувала часткове звітування, то за 2017 рік усі депутати прозвітували перед своїми виборцями повноцінно – на особистих сайтах, у місцевих ЗМІ, під час зустрічей із громадами.

Оксана Банкова, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області

Читайте нас у Телеграм https://t.me/podillyanews та у нашій групі  Viber @ПоділляNEWS 

Автор: Катерина Прокопець