Новини
Події

У Хмельницькому на круглому столі обговорили перспективи професійної освіти

Сьогодні, 22 червня, у приміщенні Хмельницької Торгово-промислової палати відбувся круглий стіл на тему «Співпраця бізнесу та закладів професійно-технічної освіти. Курс на економічний розвиток країни». Учасниками заходу стали представники Міністерства освіти та науки, департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА, народний депутат України Сергій Лабазюк, працівники науково-методичних центрів професійно-технічної освіти Хмельницької та Львівської областей, роботодавці-бізнесмени, представники комунальних підприємств Хмельницького, представники міського та обласного центрів зайнятості, керівники закладів професійно-технічної міста та області, студенти.

Учасники круглого столу обговорили проблематику взаємної відповідальності бізнесу та закладів профтехосвіти задля якісної підготовки кваліфікованих кадрів.

У своєму виступі  народний депутат Сергій Лабазюк зазначив, що наразі в Україні існує гострий дефіцит кадрів. Не дивлячись на те, що наша країна  – серед лідерів по кількості людей, що здобули вищу освіту, випускники вишів все рідше працюють за фахом. Потреба у робітничих професіях перевищує кількість тих, хто може і хоче працювати у виробничій сфері. Минулого року центри зайнятості зареєстрували понад 100 000 вакансій, половина з яких – робітничі. Потрібно повертати престиж робітничих професій.  Для цього треба, насамперед, змінити підходи у професійно-технічній освіті.

Одним з інноваційних підходів є дуальна система освіти. Про неї детально розповіла учасникам круглого столу Наталія Рибак, заступник директора навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області. На конкретних прикладах вона продемонструвала результати впровадження дуальної системи – навчання у виробничому процесі. До участі у проекті були залучені підприємства, створена належна матеріально-технічна база.

Дуальна система професійної освіти починає запроваджуватися і на Хмельниччині: за цією системою готують за фахом швачка-кравець-закрійник. На оновлення навчальної матеріально-технічної бази витрачено 400 000 грн. державних коштів. Однак роботодавці ще не повністю готові до співпраці з навчальними закладами по дуальній системі.

Про проблему забезпечення робочими кадрами говорили і роботодавці. Так, начальник відділу кадрів Хмельницького ВО «Новатор» Людмила Пащенко  говорила про те, що після закінчення вищих чи професійних навчальних закладів молодь, замість йти працювати за фахом, шукає можливість заробити «швидкі» гроші, йде працювати не на виробництво, а у сферу послуг. Вона переконана, що профорієнтаційну роботу треба починати проводити ще у школі. У свою чергу, ВО «Новатор» готове сприяти професійно-технічним навчальним закладам у набутті їхніми учнями якісного професійного досвіду на базі виробництва.

На круглому столі учасники дискусії поділилися успішним досвідом роботи по підготовці робітничих кадрів. Була наведена статистика попиту на професії, окреслені перспективи роботи з удосконалення профорієнтаційної роботи серед молоді.

Усі учасники круглого столу були одностайні у тому, що тільки консолідація зусиль держави, бізнесу, закладів освіти може допомогти у вирішенні проблеми якості професійної освіти.  Виробництво отримає кваліфікованих робітників, а це забезпечить відродження економіки та національну безпеку держави.

 

Автор: Алла Самойленко