Новини
Суспільство

Як зменшити кількість випадків отруєння бджіл

Нагадаємо, на початку червня в селі Кульчиївці Кам’янець-Подільського району було зафіксовано падіж майже 180 бджолосімей. Причиною загибелі бджіл могло стати оброблення поля гірчиці засобами для захисту рослин.

Отож, що робити, аби зменшити кількість випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільгоспугідь пестицидами.

Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень, встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

1. Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, для чого необхідно у ветлабораторію здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань.

2. Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки (Додаток 1), а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Додаток 2) (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3. Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

5. За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

6. В разі не дотримання вимог керівник несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

Окрім того у випадку отруєння бджіл необхідно провести такі дії:

1. Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.

2. Сім’ї бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.

3. Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб в склад якої входять:

– представник сільгосппідприємства, що проводило обробіток;

– представник ветеринарної медицини;

– представник інспекції захисту рослин;

– спеціаліст санітарно-епідеміологічної станції;

– представник селищної ради або депутат селищної ради;

– господар пасіки та декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл.

  1. Протягом 24 годин зібрати зразки загиблих бджіл, шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.

5. Відбирають зразки загиблих бджіл, шматочок щільника (15×15) з свіжо принесеним нектаром та квітковим пилком. У кожний відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини, яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії.

6. Складають акти проведеної роботи, які отримують всі члени комісії (окрім свідків).

7. Зразки відібраних проб загинувших бджіл, меду, перги разом з складеним актом направляють в Хмельницьку регіональну лабораторію Держпродспоживслужби за адресою м. Хмельницький вул. Сіцінського, 26 (кожен пасічник користується послугами лабораторій за місцем проживання).

8. Зразки проб відібраних рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють в міжобласну контрольно-токсикологічну лабораторію.

Зібрані документи направляють до суду.

Порядок розроблено відповідно до Державних санітарних, Державних ветеринарних правил, Закону України «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин» та Закону України «Про бджільництво».

Джерело

Автор: Тетяна Новак