Новини
Події

Хмельничани присвятили українській мові форум

Понад три сотні його учасників  обговорили план дій, що дозволить створити належні умови для розвитку державної мови в Україні. Захід відбувся за підтримки міської влади.

Відкриваючи форум, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин зазначив, що в місті українську мову почали активно популяризувати два роки тому, ухваливши “Програму розвитку і функціонування української мови”.

“Триває соціальна рекламна кампанія ‒ рекламні щити з цитатами видатних письменників і діячів України, телевізійні передачі. А ще Хмельницький став першим містом, де зі шкіл повністю зникла російська мова”, – наголосив міський голова.

Учасники форуму делегували представників для покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку. Слово благословення мав голова Духовної ради м. Хмельницького, митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній.

Головними промовцями форуму були гості з Києва: Ірина Фаріон, Лариса Ніцой, Юрій Сиротюк, Георгій Філіпчук. Також виступили мовознавці та громадські діячі Хмельниччини: Зоя Діденко, Віктор Притуляк, Богдан Одуд, Любов Сердунич.

“8 травня у Києві відбувся Всеукраїнський форум “За українську мову”. Захід у Хмельницькому став першим регіональним форумом”, – зазначила керуючий справами виконкому Хмельницької міської ради, співорганізаторка форуму Юлія Сабій та пообіцяла, що подібні форуми у місті стануть традиційними.

За результатами роботи форуму учасники одностайно ухвалили резолюцію, адресовану органам центральної та місцевої влади.

Докладніше у сюжеті ТРК “Місто”

Джерело

Автор: Алла Самойленко