Новини
Здоров’я

Що буде з хмельничанами, які не підписали декларацію із лікарями?

На Хмельниччині лише 9 із 27 центрів ПМСД уклали договори із Національною службою здоровя. 

“З 1 липня вони почнуть працювати за новими правилами. Вперше сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони повинні надавати, а держава буде оплачувати ці послуги відповідно до встановлених тарифів та коригуючого коефіцієнту”, – пояснила Ульяна Супрун.

«Суттєвих змін у роботі медперсоналу немає. Єдине, що стан фінансування залежить від кількості заключних договорів із лікарями,» – зазначила головний лікар Хмельницького міського ПМСД №2 Людмила Головко.

Лікарі отримуватимуть оплату за кожного пацієнта, котрий підписав декларацію. Відтак, за молодь і людей середнього віку – 370 грн., за людей похилого віку – 740 грн. та за дітей – 1480 грн. 

Також почав діяти наказ МОЗ України №504 від 19.03.2018 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», який встановив чітке розмежування тих хвороб, за які відповідає лікар первинної ланки. Він має здійснювати профілактику таких хвороб, як гіпертонія, цукровий діабет, ВІЛ, СНІД, туберкульоз, рак передміхурової та молочної залози та колоректальний рак.

Станом на 29 червня на Хмельниччині уклали договори із сімейними лікарями та педіатрами 417 тисяч подолян, що становить 33 % від усіх мешканців області. Серед них 55 тисяч хмельничан, 35 % від загальної кількості мешканців Хмельницького.

«Без медичної допомоги не залишиться ніхто.  Ті люди, які не встигли підписати декрації до 1-го липня, отримуватимуть той самий обсяг меддопомоги. Але всі мають укласти договори до кінця 2018 року,» – запевнила головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Ольга Трач.

Катерина Прокопець

Автор: Катерина Прокопець