Новини
Події

На Хмельницькій АЕС вдосконалюють систему фізичного захисту

На Хмельницькій АЕС реалізовується низка проектів із вдосконалення системи фізичного захисту за фінансової підтримки Регулюючого органу з радіаційної безпеки Швеції та органу з радіаційного захисту Норвегії. 4 липня цього року їхні представники, а також відповідні фахівці Міненерговугілля, Енергоатома та корпорації «ТСМ Груп», яка займається впровадженням та реалізацією цих проектів, відвідали Хмельницьку АЕС.

В рамках програми перебування учасники делегації зустрілися із керівництвом ХАЕС, представниками служби фізичного захисту атомної станції, ознайомилися із основними виробничо-технічними показниками підприємства, станом справ та подальшими планами щодо реалізації проектів із вдосконалення фізичного захисту.

Презентуючи роботу енергопідприємства, генеральний директор ВП Хмельницької АЕС Микола Панащенко наголосив, що АЕС працює безпечно та надійно. На сьогодні виконується значний обсяг робіт щодо забезпечення й обґрунтування можливості продовження терміну експлуатації (ПТЕ) енергоблока №1 ХАЕС з дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки, встановлених чинними нормами і правилами. «Перед нами стоїть завдання виконати усі заплановані заходи з модернізації, реконструкції, заміни обладнання, яке виробило проектний ресурс, на сучасне, що відповідає усім вимогам безпечної експлуатації атомного енергоблока. На сьогоднішній день вже виконано 60% відповідних робіт», – підкреслив керівник підприємства.

Серед основних проектів із вдосконалення системи фізичного захисту, які знаходяться в стадії реалізації: технічне переоснащення засобів контролю доступу фізичного захисту на першому енергоблоці ХАЕС та створення центрального пульта системи фізичного захисту. Заступник генерального директора з фізичного захисту та режиму ВП ХАЕС Олег Редзинець зазначив, що технічне переоснащення комплексу інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту та створення центрального пульта ФЗ атомної станції дозволить мінімізувати вплив людського фактора на забезпечення фізичного захисту об’єкта, виконати відповідні вимоги зміненого законодавства, інтегрувати всі інженерно-технічні засоби в єдиний комплекс з центральним управлінням.

Впровадження проекту щодо технічного переоснащення засобів контролю розпочато в 2015 році, вартість якого складає 58 мільйонів гривень. Значний вклад, а це 22,3 % від загальної вартості вніс Шведський регулюючий орган з радіаційної безпеки. Нині здійснюється монтаж відповідного обладнання, загальний стан готовності оцінюється в 70-75%.

Вартість наступного проекту із спорудження центрального пульта системи фізичного складає 45 млн. грн. із яких 35 млн. грн. – обладнання. Будівельно-монтажні роботи вже завершено, на черзі – оздоблення.

Під час візиту фахівці з ядерної та радіаційної безпеки побували на будівельному майданчику центрального пульта фізичного захисту, пункті контролю доступу, оглянули місця монтажу обладнання поставленого за контрактом. Підсумовуючи результати візиту іноземні гості зазначили, що задоволені отриманим результатом та готові і надалі продовжувати співпрацю.

Автор: Катерина Прокопець