Новини
Суспільство

Рятувальники Хмельниччини закликають до безпечного святкування Івана Купала

У ніч із 6 на 7 липня відзначається народне свято Івана Купала. За давніми звичаями, його відзначають біля води, де збирається велика кількість людей, переважно молоді, виконуючи багато своєрідних обрядів та пісень. Купатися в Іванів день – звичай всенародний, але в деяких областях селяни вважали таке купання небезпечним, оскільки цього дня іменинник – сам водяний, який терпіти не може, коли в його царство лізуть люди, і мстить їм тим, що топить усякого необережного.

З початку купального сезону 2018 року на території області у воді загинуло 16 людей. Тож слід пам’ятати про небезпеку купання у невизначених для цього місцях, особливо у темну пору доби. Аби уникнути небезпек у купальську ніч, Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області нагадує, що відпочинок на воді має бути лише у спеціально відведених й обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Слід уникати води зі швидкою течією та не плавати наодинці, особливо, якщо ви не впевнені у своїх силах! У жодному разі не заходьте у воду напідпитку! Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. Будьте обачними, і тоді відпочинок на воді принесе вам лише радість та задоволення!

Обов’язково в ніч на Івана Купала розпалюється велике багаття, через яке стрибають поодинці або в парі. Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Та залишене без нагляду багаття за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів за лічені хвилини може перерости у неконтрольовану пожежу.

Пам’ятайте! Погано загашене вогнище протягом 3-5 днів приховує в собі небезпеку. Будьте уважними та обережними з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

 

Автор: Тетяна Новак