Новини
Суспільство

Через дефіцит суддів порушується принцип доступу до правосуддя

В Апеляційному суді Хмельницької області незаповненими є 17 вакансій. Якщо за новим штатним розписом суд має 35 вакансій суддів, то за фактом тут працює лише 18-ро служителів Феміди. Нагадаємо, до вересня 2016 року в апеляційному суді області працювали 41 суддя та майже половина з них звільнилися за власним бажанням. Суттєво збільшує навантаження на суддів, які на сьогодні здійснюють правосуддя, і сезон відпусток.

«Такий, м’яко кажучи «нездоровий» стан речей порушує принцип доступу до правосуддя в розумні строки, – коментує суддя апеляції області Наталія Федорова. – На першому місці повинна бути людина та вирішення будь-яких її проблем у найкоротші строки. Саме вона й тільки вона, має бути орієнтиром при проведенні судової реформи».

Всього в Україні вакантними залишаються 2,5 тисячі суддівських посад. Про це розповів на зустрічі з  із експертами Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Ігор Бенедисюк.  Як стало відомо, учасники зустрічі у Вищій раді правосуддя обмінялися думками з приводу новел судової реформи, зокрема в частині повноважень Вищої ради правосуддя.

«На сьогодні судова система країни відчуває дефіцит суддівських кадрівПроцедури, запроваджені в процесі судової реформи, є позитивними, проте не дають змоги оперативно наповнити судову систему кадрами», – зазначив Голова ВРП. Зокрема, про це повідомляє сайт Судова влада України.

За попередніми прогнозами конкурс на зайняття кандидатами посад судді в місцевих судах ВККС України оголосить у жовтні поточного року.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Тетяна Новак