Новини
Події

На Хмельниччині у розпалі сезон «тихого полювання»

У розпалі літо. Після теплого  дощику приємно піти до лісу й назбирати грибів. На жаль, це заняття, особливо останнім часом, нерідко виявляється небезпечним для життя. Попри те, що про отруєння грибами пишуть і говорять часто й багато, щороку в нашій країні чимало людей потрапляє до лікарень. Тому не зайвим буде черговий раз нагадати про користь і шкоду «тихого полювання».

Для багатьох це дійсно подарунки природи, але водночас гриби  приховують  велику небезпеку для недосвідченого гостя лісу. Гриби бувають їстівними, умовно їстівними (перед вживанням у їжу потребують спеціальної обробки) та отруйними (дуже небезпечними для життя). Білки, вітаміни, мікроелементи, що містяться у перших, при низькому вмісті жирів і вуглеводів, утворюють майже ідеальне по»єднання. І на додачу – чудово смакують. Зазвичай отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах.

Чим же можуть бути небезпечні навіть хороші на вигляд гриби, і чому потрібно бути дуже обережним, збираючи або купуючи їх? Насамперед, необхідно добре знати, який вигляд мають різні види грибів, оскільки отруйні й неотруйні дари лісу зовні можуть бути дуже схожими. В основному отруєння відбувається через банальне незнання їстівних та отруйних грибів.Тому лісівники рекомендують: перш ніж йти на «тихе полювання», слід добре ознайомитися з його предметом, щоб оберегти себе від невірного вибору, адже, приміром, бліда поганка не пробачає помилок і навіть невелика її кількість може призвести до фатальних наслідків.

Наголошуємо: якщо  у вас з’явилися  симптоми отруєння грибами, не можна зволікати, відразу ж викликайте швидку допомогу. До її приїзду потрібно промити шлунок 1—2 л розчину марганцівки або сольового розчину. Потрібно пити багато рідини. Недоїдені гриби не викидайте — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.

Працівники ДП «Летичівський лісгосп» бажають усім вдалого грибного сезону, але застерігають:  незнайомі  гриби краще не збирайте, навіть якщо вони мають гарний вигляд!

Прес-служба Летичівського лісгоспу.

Автор: Катерина Прокопець