Новини
Увага!

У 21 населеному пункті Хмельниччини не можна пити воду із криниць

Шепетівським міськміжрайонним відділом ДУ “Хмельницький ОЛЦ МОЗ України” в 2 кварталі 2018 року на договірних умовах проводилися дослідження якості води громадських криниць на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Відібрано 147 проб води на території Грицівської селищної, Ленковецької та Михайлюцької сільських рад.

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 140 проб (95,2%) не відповідають встановленим нормативним значенням згідно вимог ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Із них 125 проб не відповідає по мікробіологічних показниках (85%) та 85 проб (57,8%) по хімпоказниках, в т.ч. по вмісту нітратів 81 проба (55,1%).

Найбільший відсоток відхилень зареєстровано в таких селах: Ленківці, Коськів, Сульжин, Вербівці, Онишківці, Курганівка та смт. Гриців.

Замовникам надано протоколи лабораторних досліджень з рекомендаціями щодо покращення якості води криничної, звернувши особливу увагу на підвищений вміст нітратів у криницях.

Також розповсюджено 38 пам`яток серед населення Шепетівського району щодо профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей та отруєнь нітратами.

Деражнянське районне лабораторне відділення ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»постійно проводить моніторинг за вмістом нітратів у воді з колодязів,водогонів та каптажів, яка використовується для споживання дітьми ,віком до 3-х років.

Даний моніторинг покликаний попередити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей та загострення ряду соматичних захворювань шлунково-кишкового тракту.

За 6 місяців 2018року, Деражнянським районним лабораторним відділенням досліджено 188 зразків води на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні показники, відібраної із громадських та індивідуальних колодязів.

Не відповідають вимогам ДСаНПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»- 88 зразків по підвищеному вмісту нітратів, що становить 46,8 %; в 97 зразках – перевищують загальні колі – форми (51,6 %).

В жодному з 14 населених пунктів,де обстежувались криниці немає такого, де б вода з усіх децентралізованих джерел повністю відповідала санітарним вимогам . Про результати лабораторних досліджень постійно інформуються голови сіл і громад , сімейні лікарі.

Якщо проаналізувати якість води по вмісту нітратів впродовж останніх років, то спостерігається збільшення кількості криниць, де вміст нітратів «зашкалює», а саме , в 2016році з усіх досліджених зразків у 24,9% виявлено перевищення, в 2017 році-у 34%, в 2018 році-у 46,8%. Пора бити на сполох усім, адже за цими цифрами-людське здоров’я і життя!
Про це наголошувала у своєму виступі на колегії Деражнянської РДА 3.05.2018року Ткачук Н.Є- завідувач Деражнянського РЛВ. Ця проблематика висвітлювалась в газеті «Вісник Деражнянщини» № 18 від 3.05.2018, 4.05 2018року по місцевому телебаченні «ТV-43». Про це говорилось в статті «Вода-джерело здоров’я» , яка розміщена на сайтах Деражнянської РДА, Летичівської ОТГ, Деражнянської міської ради.Цій темі було присвячене навчаня фельдшерів Центру первинної медико-санітарної допомоги Меджибізької об’єднаної територіальної громади -7.06.2018року.

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS

Автор: Катерина Прокопець