Новини
Надзвичайні події

Через велику заборгованість «Укртрансгаз» судиться із «Хмельницькгаз»

Оператор ГТС штучно збільшує суму заборгованості ПАТ “Хмельницькгаз” за послуги балансування із застосування коефіцієнту 1,2 до вартості газу, використаного на виробничо-технологічні потреби. Згідно діючої угоди між ПАТ “Хмельницькгаз” та “Укртрансгаз” підвищуючий коефіцієнт не застосовується, якщо розмір небалансу не перевищує 5%. Тому дії оператора ГТС є необгрунтованими, спрямованими на штучне збільшення сум заборгованості.

Така позиція ПАТ “Хмельницькгаз” підтримана профільним регулятором. НКРЕКП, після проведення перевірки “Укртрансгазу”, визнала дії компанії неправомірними, крім того, на оператора ГТС був накладений штраф та зобов’язання надати обґрунтування до застосування коефіцієнту 1,2.

Заборгованість ПАТ “Хмельницькгаз” перед оператором ГТС станом на 01.06.2018 року становить 74,96 млн. грн. без урахування коефіцієнту 1,2, а з нарахованим коефіцієнтом, який з’явився у виставлених рахунках з травня 2017 року заборгованість становить 134,47 млн. грн., різниця складає 59,51 млн. грн. за рахунок вищезазначеного коефіцієнту.

Проте, ПАТ “Укртрансгаз” вважає, що компанія начебто має ще більшу заборгованість ніж 134,47 млн. грн.

“Укртрансгаз” подав до Господарського суду Хмельницької області позов про стягнення з ПАТ “Хмельницькгаз” заборгованості за послуги балансування обсягів природного газу та штрафних санкцій на загальну суму 75,67 млн. грн.:

  • 24,1 млн.грн. – штрафні санкції нараховані на основну суму боргу 51,57 мнл.грн.
  • 51,57 млн. грн сума основного боргу, що виник в період до 01.05.2017 року за рахунок вищезазначеного коефіцієнту, який взагалі був відсутній у рахунках.

Звернення ПАТ “Хмельницькгаз” до оператора ГТС про надання обґрунтування щодо суми боргу та приведення розрахунків до встановлених законом норм – ПАТ “Укртрансгаз” ігнорує. Тому компанія ПАТ “Хмельницькгаз” буде доводити свою правоту в суді.

Газорозподільна компанія дійсно має кредиторську заборгованість перед “Укртарнсгазом”, яка сформувалась через збитковість тарифу на розподіл газу, який не покриває усіх обґрунтованих витрат компанії.

Чинною структурою тарифу, встановленого НКРЕКП для ПАТ “Хмельницькгаз”, передбачено, що компанія купуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних та власних потреб за ціною 5965 грн./тис. куб. м. (без ПДВ). При цьому у 2017 році фактична середньорічна ціна склала 8035 грн./тис. куб. м. (без ПДВ), а середньомісячна ціна за п’ять місяців поточного року становить 10848,8 грн./тис. куб. м. (без ПДВ) з урахуванням коефіцієнта 1,2.

“Вчергове зауважу, що нинішня тарифоутворююча політика держави та в порядку розрахунків у сфері розподілу природного газу, робить збитковими операторів ГРМ, – акцентує фінансовий директор ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Храпицький. Тому вже за 1 квартал наші збитки склали 52,8 млн. грн.. Крім того, до кінця року вони надалі зростатимуть».

Джерело

Автор: Катерина Прокопець