Новини
Суспільство

На Хмельниччині зростає інфікування кліщовим бореліозом

З настанням тепла активізувалися кліщі. Небезпечний не стільки сам кліщ, скільки ті хвороби, які він може переносити й передавати людині при укусі – кліщовий енцефаліт, бореліоз (хвороба Лайма) та інші.

Ці захворювання уражають центральну й периферичну нервову систему, серце, суглоби. Якщо не лікуватися, захворювання можуть призвести до неврологічних та інших ускладнень.

Працівники лісового господарства найбільше можуть страждати від цієї хвороби. Щоб уникнути неприємностей, слід звернути увагу на поради:

  • 1. Кліщі відчувають запах людини або тварини за 10-15 м, тому уздовж стежин і місць випасу худоби їх завжди більше, ніж в глибині лісу, а в затінку більше, ніж на сонці.
  • 2. Кліщ присмоктується не відразу, а досить довго лазить по людині, причому тільки знизу догори. Рекомендується одягатися в світлий однотонний та щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб легше було помітити кліщів. Голову покривати головним убором. Кліщ присмоктується лише в певних місцях – шукає тонку ніжну шкіру (за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках).
  • 3. Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які продаються в аптеках.
  • 4. Пам’ятайте, що видалити кліща найкраще зможе лікар-хірург.
  • Кліща беруть за черевце пінцетом або чистою серветкою та обережно, щоб не відірвати йому голову, повільно викручують проти годинникової стрілки зі шкіри, або, похитуючи, тягнуть. Можна видалити його з допомогою ниткової петлі, котра затягується між шкірою і голівкою кліща. Місце укусу обробляють спиртом, розчином йоду або зеленкою, руки дезінфікують. Накладати пов’язку, застосовувати різні креми та мазі не рекомендується, бо це перешкоджає утворенню захисної скориночки в місці присмоктування кліща.
  • Видалених кліщів бажано доставити до лабораторних центрів для діагностики та визначення подальших дій. Просто стискати і відривати кліща, що причепився, не рекомендується, оскільки в шкірі залишаються частини комахи, призначені для відсмоктування крові (хоботок, голівка). Ці частини комахи, якщо залишаються у шкірі, то як правило, викликають нагноєння.
  • 5. З метою профілактики також треба через кожні 20-30 хвилин проводити само- та взаємоогляди.
  • 6.Не забувайте, що паразит може потрапити в будинок з грибами, букетом квітів або вовною домашньої тварини.

Важливо: самостійно, без рекомендацій лікаря, вживати антибіотики після укусу кліща не можна. Ліки згладжують симптоматику захворювання і ускладнюють подальшу його діагностику.

Всі заходи профілактики мають надважливе і безумовно корисне значення для людини. Не ігноруйте їх використання!

Прес-служба ДП “ Старокостянтинівський лісгосп.”

Автор: Катерина Прокопець