Новини
Бізнес

Хмельницькі платники ПДВ віддали до держбюджету понад 700 мільйонів гривень ПДВ

Протягом першого півріччя 2018 року платниками податків Хмельниччини до державного бюджету мобілізовано 1,8 мільярда гривень з темпом росту надходжень до минулого року 130 відсотків, що у грошовому виразі становить 414 мільйонів гривень.

У структурі держбюджету половину надходжень займають податок на додану вартість та податок на прибуток. Так, з початку року отримано 200 мільйонів гривень податку на прибуток, що на 74 мільйони більше, ніж торік. Сума сплаченого ПДВ досягла позначки у 734 мільйони гривень, що на 172 мільйони більше, ніж за січень-червень 2017 року.

Примітно, що представники бізнесу позитивно оцінюють процес відшкодування податку на додану вартість.  Так, за звітний період сума бюджетного відшкодування підприємствам-виробникам склала 431 мільйон гривень, при заявленій сумі  420 мільйонів гривень.

«Зростаючі показники зі збору та відшкодування ПДВ наочно підтверджують ефективність адміністрування цього податку та запобігання схемам мінімізації. Загалом впровадження сервісних податкових новацій робить процес нарахування, сплати ПДВ та повернення бюджетних коштів бізнесу максимально прозорим і комфортним водночас. Сьогодні Державна фіскальна служба реально захищає інтереси легального бізнесу, упереджуючи формування, так званого схемного кредиту і таким чином створюючи рівні конкурентні умови для бізнесу», – прокоментувала ситуацію перший заступник начальника Головного управління ДФС у Хмельницькій області Оксана Домерат.

Сьогодні бізнес і фіскальна служба вийшли на той формат, коли 95 відсотків від заявлених до відшкодування сум отримуються автоматично, що дає можливість нашим платникам оперативно поповнювати свої обігові кошти і декларувати прибутки на зміну збиткам або нульовим деклараціям, які були до цього попередньо.

Водночас прийняття законодавчих змін щодо можливості 24-місячного розстрочення сплати ПДВ при ввезенні обладнання стало важливим кроком у налагодженні співпраці з бізнесом. Примітно, що Хмельницька область посідає перше місце в Україні за сумою наданої розстрочки для модернізації власного виробництва – 1,2 мільйона євро.

Автор: Катерина Прокопець