Новини
Події

На Хмельниччині суд визнав заповіт матері недійсним

Ярмолинецький районний суд у своєму рішенні встановив, що заповіт, складений матір’ю на користь одного із синів, є нікчемним. Такого висновку вершитель правосуддя дійшов через те, що були порушені вимоги стосовно форми документу та посадової  особи, яка повинна була його посвідчити. Відтак, свідоцтво про право на спадщину також визнали недійсним.

Як встановив суд, за чотири роки до смерті жінки був складений заповіт на частину її земельної ділянки. До дня смерті спадкодавиця постійно проживала на території одного із сіл Городоцького району. За законом саме посадова особа цієї сільради і  мала посвідчити заповіт. Натомість секретар іншої сільради вже Ярмолинецького району посвідчила документ прямо у жінки вдома, вказавши при цьому, що він складений  в селі на Ярмолинеччині. Окрім цього, заповідачка самостійно текст заповіту  вголос не читала, що також є порушенням.

“Таким чином, вищевказаний заповіт складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, тому в силу припису ч. 1 ст. 1257 Цивільного кодексу України він є нікчемним”, – підсумовує суд.

Рішення законної сили не набрало і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець