Новини
Події

Чому інвестори скандального будинку хочуть перекривати вулицю Подільську у Хмельницькому

     … або куди бігти тим, хто постраждав від схем забудовників

     Скандали навколо цього будівництва ніби закладалися у фундамент. Понад 15 років перша поліклініка, найцетровіша у Хмельницькому, здригалася від забивання свай під будівництво багатоповерхівки в кількох десятках метрів. Громадськість репетувала, лікарі обурювалися, але люди несли забудовнику гроші – він обіцяв прекрасні перспективи для бізнесу та проживання у самому центрі міста. Гроші на той час були чималі: комерційні площі по 3 тисячі доларів за квадратний метр, житлові – по тисячі. Утім, минуло стільки років, а в будинок на Подільській, 58 ніхто так і не вселився.

20 СПРАВ У СУДАХ

Цікаво, що в 2015 році Державна будівельна інспекція України підписує декларацію про те, що, цитуємо: «об’єкт готовий до експлуатації». З боку інвесторів, які входять у кооператив «Подільський край», документ підписує нікому не відомий громадянин О.П. Одаренко. Насправді, у будинку нині, у липні 2018(!), немає ні водопостачання, ні водовідведення, ні електрики, ні ліфтів. Натомість є понад 20 справ у судах, а деякі інвестори скандального будівництва, колись розпочатого ЗАТ «Октант», не можуть знайти своє оплачене майно, бо воно перепродане вже кілька разів.

Люди у відчаї, і це зрозуміло. Адже вклали у нерухомість від 50 до 500 тисяч доларів! От що розповідав одному із Інтернет-порталів міста ініціатор цього будівництва Борис Сирчин ( публікація датована 1 серпня 2017 року): « Всі інвестори, які уклали зі мною угоди, виконали свої зобов’язання по оплаті, що підтверджується довідками. На момент рейдерського захоплення кількість вільних площ у цьому будинку становила понад 5000 м.кв, їх вартість за ринковою ціною становила понад 40 млн гривень,  тоді як на добудову та введення в експлуатацію потрібно було 10 млн. Сума, яка залишалась, мала піти кредиторам та банкам».

Якщо вірити словам Сирчина, після того, як будинок взявся добудовувати новий підрядник – фірми «Квант-плюс» та «Ріелт-буд» Володимира Чука, а це сталося у 2013 році, оголосили банкрутство «Октанта», завершення епопеї довгобуду мало бути швидким. Але ні.

ЗНИКЛІ МЕТРИ

Саме тоді, у 2013 році, інвестори будинку на Подільській створили свій кооператив й обрали його головою близького до нових забудовників Михайла Бейлика. Ті зібрали з них іще додаткові кошти для заміни вікон та фасаду, і обіцяли закінчити зведення будинку. Натомість почали активно продавати вільні площі.  Найбільше у цьому вражає такий приклад. Інвестор із Одеси купив у Сирчина 245 м.кв. комерційної площі. Тепер у будинку є приміщення 105 та 145 м.кв. і вони продані іншим людям!  Те саме відбулося із деякими квартирами. На підприємця-забудовника Чука було зареєстровано комерційні  площі на  сходових майданчиках усіх поверхів. На запитання людей, як тепер можна буде внести в квартири меблі, де поставити дитячого візка чи як винести труну з тілом,  вони почули відповідь: «винесуть і в простирадлі, як буде потрібно».

Як би не було, всі вільні площі пішли з молотка, борги «Октанта» були погашені. Вікна поміняли, фасад підрихтували за рахунок додаткових коштів інвесторів. Але будинок досі не заселений, хоч на паперах давно зданий. Й ніхто не розуміє, де поділися гроші,за які мав би бути закінчений цей довгобуд. І хто, власне, за це все відповість?!

Аби зупинити це сюрреалістичний обман, нещодавно інвестори будинку зібралися в міській раді та обрали нового голову кооперативу Людмилу Романенко. Вона активно почала розгрібати завали і спробували зрушити справу з мертвої точки. «Дізнатися, чи є ще в будинку вільні площі, щоб за рахунок їх добудуватись, неможливо, – розповідає новий голова кооперативу «Подільський край» Людмила Романенко. – За весь час від створення кооперативу колишній голова жодного разу не звітував про фінансовий стан, а від аудиту відмовився. Тому ми зараз хочемо хоча б зробити проект реконструкції, не відміняючи декларації, і підключити  електрику. Й, звісно, провести повний аудит. У міській раді пообіцяли заслухати наше питання на сесії у вересні. Тобто, щось зарухалось, ми сподіваємось на допомогу міста… Але забудовник Володимир Чук з колишнім головою Михайлом Бейликом подали заяву в суд, щоб визнати мене нелегітимною. А в поліцію написали, що я підробила протокол зборів інвесторів».

Поки бої без правил тривають. Хто вийде у них переможцем і коли багатостраждальний будинок на Подільській таки добудують – не знає ніхто.  Багато хто з інвесторів погрожує, що перекриє рух на Подільській. Але чи допоможе цей крайній крок?

Соня Золота

Автор: Катерина Прокопець