Новини
Культура

Хмельничан запрошують на відкриття виставки

16 серпня у  обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47) відбудеться відкриття виставки творів «Диво-звірі Марії Приймаченко» з колекції музею. Початок заходу о 16 годині.  

Марія Приймаченко (1909-1997) – народний художник, заслужений діяч мистецтв, лауреат Державної премії України. Народилася в с. Болотня на Київщині, в якому й прожила все своє життя. Хворіючи з дитинства, вона не могла вільно пересуватись. Вочевидь, ця обставина посприяла глибокому внутрішньому зосередженню, що разом з природним відчуттям кольору, гармонії народило величезний талант. Марія Оксентіївна – одна з когорти яскравих майстрів декоративного розпису. Їй належить почесне місце не тільки в цьому виді мистецтва, а й загалом в сучасній образотворчості. Її унікальність – в глибині філософського осмислення дійсності, у відмінному світосприйнятті.

У роботах Марії Приймаченко гармонійно поєднані традиція, індивідуальність і сучасність. Вона – глибоко національний митець, що оперує архетипами, символами, притаманними і рідній, і загальнолюдській культурі. Її твори – окраса нашого минулого, сьогодення і майбутнього. Її творчість – складова світової художньої культури.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець