Новини
Дозвілля

Мажоретки, мед і бджоли: у Хмельницькому стартував щорічний фестиваль меду

Втретє в алеях парку імені Чекмана загуділо, закипіло та засяяло яскравими кольорами. Третій рік поспіль у Хмельницькому влаштовують триденний фест, приурочений до народно-християнського свята.

Традиційно на алеях парку розклали свої ятки з яскравим та запашним продуктом пасічники, любителям селфі облаштували з півдесятка фотозон, а також забезпечили дозвілля найменшим хмельничанам. Саме їм під вечір п’ятниці, 17 серпня, у перший день фестивалю, дісталося чи не найбільше розваг. Дітлахи випробовували себе у гончарному мистецтві, малювали та розфарбовували, займалися аплікацією, брали участь у руханках, освоювали спортивні тренажери, скручували чудернацькі фігури з повітряних кульок…

Дорослі ж дегустували мед та медовуху, смакували смаженою картоплею та м’ясом та просто прогулювалися алеями парку.

Усім охочим пасічники розповідали про мед та про тонкощі його виробництва. Зокрема, цікаво було послухати про те, як виготовляється питний мед. Як з’ясувалося, для того, аби отримати кінцевий якісний продукт, потрібно не багато, не мало, аж три роки. І, щонайменше, 70 літрів меду. А зважаючи на те, що цьогоріч на Хмельниччині бджоли масово гинули від розприсканої на полях отрути, те, що медовий фестиваль таки відбувся, можна вважати дивом. Хоча на алеях парку над численними ємностями з медом бджіл було вдосталь. Хмельничани обережно обходили їх стороною, аби не потрапити під жала надто активних та ревнивих смугастих комах.

І безпосередні учасники фестивалю, і його відвідувачі відзначали: у перший день хмельничани не так активно долучилися до святкування, як минулого року. Проте, біля головної сцени у центрі парку біля фонтану під час виступу ансамблю мажореток «Альфа», які, разом з муніципальним естрадно-духовим оркестром офіційно відкрили фестиваль, зібрався традиційно численний натовп хмельничан.

Традиційно всіх головних учасників фестивалю – медівників – відзначили нагородами, а далі всі охочі могли  подивитися концерт за участі різноманітних аматорських ансамблів.

Фестиваль «Медовий Спас» триватиме ще два дні – у суботу та неділю, 18 та 19 серпня.

Автор: Тетяна Новак