Новини
Події

Питна вода у Славуті не потребує хлорування

Коли з’явилася інформація про брак в Україні хлору, серед славутчан виникло занепокоєння. Однак працівники міськводоканалу заспокоїли споживачів, адже, на їх переконання, підстав для хвилювання немає жодних. Вони вкотре нагадали, що населення міста споживає воду з артезіанських свердловин, які знаходяться на глибині більш ніж 150 метрів з південного та центрального водозаборів. Джерело питної води надійно захищене від впливу ливневих і талих вод та будь-яких бактеріологічних забруднень.

Артезіанська вода також вільна від радіонуклідів, нітратів, нітритів, аміаку та інших шкідливих сполук. Це робить її особливо цінною для людини. Водночас у артезіанських свердловинах високий вміст заліза. Для знезалізнення на центральному водозаборі побудована станція, яка ефективно працює.

Славута одна з перших в Україні проводить електроліз за допомогою сучасної установки «Сиваш». Замість шкідливого для людини і дорогого рідкого хлору застосовується хлористий натрій (харчова сіль). Такий процес електролізу із застосуванням «Сивашу» виключає утворення газоподібного хлору.

Процес знезараження у резервуарах води дає повну гарантію безпечності її для вживанняі без застосування хлору.

Загалом якість води, запевняють у міськводоканалі, ретельно контролюється сертифікованою хіміко-бактеріологічною лабораторією. На сьогодні вода перевіряється за 40 показниками. Через зношеність водопровідних мереж, а їх у місті близько 40%, якість питної води за вмістом заліза знижується, але не перевищує допустиму норму. Для вирішення цієї проблеми потрібні багатомільйонні вкладення, тому без державної підтримки самотужки місто її не подолає. Подібна проблема є типовою для усіх міст України і має вирішуватись на державному рівні.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець