Новини
Новини ОТГ

Чемеровецька ОТГ: рік життя у нових умовах

У Хмельницькій області зараз є 41 об’єднана територіальна громада, серед них і Чемеровецька ОТГ.

Загалом у Чемеровецькому районі – 68 сіл і два селища міського типу. Наприкінці 2016 року мешканці 34 населених пунктів району об’єдналися у одну Чемеровецьку громаду та взялися господарювати у нових умовах.

Голова Чемеровецької ОТГ Олександр Собань говорить, що громада проіснувала лише один – 2017 – фінансовий рік, але за цей час загальний бюджет  населених пунктів громади виріс більш ніж вп’ятеро.

«У 2016  році бюджет населених пунктів, які згодом вирішили увійти до складу нашої ОТГ, становив всього 26 млн.грн.  На 2017 рік ми приймали бюджет 110 млн. грн., а закінчили рік з бюджетом 139 млн.грн. Різниця очевидна», – згадує голова ОТГ.

Громада стала працювати самостійно. Крім власних доходів за рік у розвиток громади за рахунок фонду регіонального розвитку, грантів, державних субвенцій і спонсорської допомоги  додатково залучено 44 млн.грн.

В основному гроші (62% від) вкладали у розвиток освіти: проводилися ремонти у приміщеннях освітніх закладів, перекривалися дахи, утеплялися приміщення. Економити кошти у майбутньому допоможе відмова від дорогого газу і перехід на альтернативне опалення.

Зміни є і у Чемерівцях, і в інших населених пунктах громади: за минулий рік майже у всіх дитячих садочках і школах громади встановлені твердопаливні котли.

Намагаються в Чемеровецькій громаді ефективно використовувати і інфраструктурні субвенції. Так, у 2017 році їх надійшло 9 млн.300тис. грн., а використали їх на зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства (придбали техніку, яка обслуговує тепер не тільки Чемерівці, а й усі старостати) і на облаштування освітлення сільських вулиць. Інфраструктурні субвенції 2018 року складають дещо менше – 7 млн.300тис.грн, частина з  них піде на те, щоб до  кінця поточного року стовідсотково забезпечити освітлення сіл громади.

«Нам треба комплексно прогнозувати і передбачати процес розвитку громади і планувати наші дії на довготривалу перспективу. Усі галузі потребують уваги, однак беручись за кожну з них окремо, без чіткої стратегії загального розвитку, ми не досягнемо тієї мети, яку ставить перед собою громада», – говорить Олександр Собань.

Представники місцевого середнього і малого бізнесу беруть активну участь у житті новоствореної громади. З ними можна і треба працювати, говорить Олександр Собань. Чи не щотижня він разом з підприємцями у неформальній обстановці обоворюють поточні питання і знаходять можливість ефективної і результативної співпраці.

Чемеровеччина має багате історичне минуле і досить потужний туристичний потенціал, який, безперечно, потрібно використовувати, переконаний голова ОТГ.

Села Черче і Залуччя давно облюбували туристи з усієї України. На берегах Смотрича на Леваді уже кілька десятиліть поспіль проводяться щорічні туристичні змагання. Аби створити для спортсменів комфортні умови, місцевий старостат на чолі з в.о. старости Анатолієм Марцінишиним забезпечив подачу електроживлення і встановив освітлення на галявинах, де змагаються туристи і відпочивають гості краю. Початок покладено, але потрібно ще побудувати під’їзні дороги, розвивати сферу послуг. Для більшої туристичної привабливості та створення рекреаційної зони керівництво громади планує цільове фінансування, що знаходить розуміння членів громади.

Саме на Леваді в селі Черче підвели підсумки спільної роботи на нещодавньому першому святкуванні Дня Чемеровецької об’єднаної громади.

Старостинські округи Чемеровецької ОТГ презентували свої населені пункти та їх досягнення. Керівники ОТГ та представники усіх громад, які приїхали в село Черче,  разом влаштували справжнє народне свято, на якому сільські умільці продемонстрували свою майстерність, а господині – кулінарні таланти. Старости пригощали гостей запашними пирогами, медовими паляницями, юшкою та мамалигою, салом та смаженою картоплею. Весело було усім – і дорослим, і малечі, бо розважали присутніх аматорські колективи.

Почесним гостям свята голові Хмельницької обласної ради Михайлу Загородньому та директору Хмельницького відокремленого підрозділу Центр розвитку місцевого самоврядування Сергію Яцковському було на що подивитися. Вони відвідали гостину кожного старостату, оглянули підготовленні експозиції та ознайомились з досягненнями.

Говорити про Чемеровецьку ОТГ можна багато. Зміни на краще спостерігаються у кожній сфері. У всякому разі, так вважають прості люди, з якими вдалося поспілкуватися на сільських вулицях. 

Перший рік життя у складі об’єднаної громади дав результати і дає підстави вважати, що Чемеровецька ОТГ втілюватиме у життя ті амбітні плани, які вона перед собою ставить. Члени громади вміють і хочуть працювати, аби зміни на краще були ще відчутнішими.

Інформаційна довідка: Населення Чемеровецької ОТГ: 28012 осіб.

У складі громади: Чемерівці, Андріївка, Бережанка, Біла, Жердя, Залуччя, Кормильча, Кочубіїв, Красноставці, Кугаївці, Почапинці, Свіршківці, Слобідка-Смотрицька, Сокиринці, Степанівка, Хропотова, Чорна, Шидлівці, Ямпільчик.

Фото http://chemerovecka-gromada.gov.ua/

Автор: Алла Самойленко