Новини
Події

Конкурс «Атомна енергетика і ми» Хмельницької АЕС допомагає у виборі професії атомника

Уже кілька років поспіль у конкурсі рефератів та наукових робіт, які організовує інформаційний центр ВРГіЗМІ Хмельницької АЕС, беруть участь учні Берездівського навчально-виховного комплексу, що на Славутчині.

Випускниця цієї школи Оксана Стецюк, ще вчора учасниця конкурсу, а сьогодні – студентка теплоенергетичного факультету одного з найбільших навчальних закладів Європи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Три роки поспіль Оксана брала участь у конкурсі організованому інформцентром ХАЕС, презентуючи  роботи на актуальні теми атомної енергетики – «Радіаційний вплив Хмельницької АЕС на навколишнє середовище регіону» (2016), «Розвиток теорії про атом» (2017), «Енергетичний міст «Україна – ЄС» (2018). Наукову роботу «Радіаційний вплив Хмельницької АЕС на навколишнє середовище регіону» Оксана захищала на обласній Малій академії наук.

Написання наукової роботи вимагає кропіткої роботи. Разом разом із фахівцями лабораторії зовнішньої дозиметрії цеху радіаційної безпеки, працівниками інформаційного центру, вимірювали радіаційний фон на території школи і села Берездів. Через деякий час Оксана Стецюк та вчитель фізики і куратор наукової роботи Ванда Прокопченко вимірювали та досліджували радіаційний фон на території Хмельницької АЕС.

Ванда Едвардівна Прокопченко, незмінний наставник школярів, має безцінний 45 річний досвід педагогічної роботи. Вона впевнена, що фізику краще вивчати у комплексі теорії з практикою, яка пов’язана з виробництвом. Так на прикладі і дітям легше пояснити різноманітні процеси, які не завжди відкриваються учням з першого разу за допомогою формул та законів.

Вибір професії – справа нелегка. Пошук інформації, зацікавленість, співпраця із фахівцями  інформаційного центру допомогли дівчині визначитися у виборі професії.

Оксана вважає, що участь у конкурсі та підготовці наукових рефератів відіграла вирішальну роль у її вже студентській долі. І, насамперед, безмежно вдячна своїм вчителям, особливо Ванді Прокопченко, а також фахівцям інформаційного центру ХАЕС, які завжди надавали дівчині додаткову інформацію та поради. Оксана не вважає, що спеціальність «Атомна енергетика» – суто чоловічий вибір, вона їй теж цікава та перспективна. Першокурсниці одного з найпрестижніших вузів країни уже не терпиться поринути з головою в науку, щоб вивчитися, стати високоосвіченим спеціалістом і, звісно, працювати в уже рідній атомній енергетиці.

Ще одна учениця 8–го класу цієї школи Зінчук Ганна цьогоріч стала переможницею регіонального конкурсу «Атомна енергетика  і ми» із роботою «Дослідження джерел і причин підвищеної вібрації на турбіні  К – 1000-60/3000».  В наданні інформації на таку складну тематику також долучилися працівники інформаційного центру ХАЕС та інструктор навчально-тренувального центру ХАЕС Роман Єпіхін.

«Недолік інформації породжує чутки, страхи, домисли, які треба заповнювати достовірною інформацією та самостійними дослідженнями. Треба вчити молодь досліджувати тематику довкілля, вміти приймати рішення, критично мислити», – насамкінець підсумувала Ванда Прокопченко.

Автор: Катерина Прокопець