Новини
Події

Православні християни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці

В народі його називають Першою Пречистою.

У православ’ї смерть Божої Матері називають «Успіння». Свята Марія лише заснула, щоб через три дні прокинутися й переселитися в небесне житло Свого Сина Ісуса Христа.

Історія свята розповідає, що напередодні смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. Цього дня апостоли залишили місця своєї проповіді й дивним чином зібрались у Єрусалимі, щоб попрощатись із Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. Цієї миті чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа.

Того ж дня Небесна Цариця втішила своїх улюблених апостолів, поставши перед ними в оточенні ангелів. «Радійте! Я завжди з вами», – були Її слова. І апостоли попросили: «Пресвята Богородице, допомагай нам».

Перед іконою «Успіння Пресвятої Богородиці» корисно молитися, якщо людина має страх перед смертю. Адже для того, хто істинно вірує, смерть насправді – це лише перехід від нинішньої життя у вічне.

За народними прикметами, саме після Успіння починається бабине літо. Цього дня відбувалися проводи літа – зустріч осені. Від Успіння розпочинався збір грибів і горіхів у лісах та заготівля припасів на зиму,  Також доброю традицією було на Успіння займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

Джерело

Автор: Тетяна Правдива